Ve Valve uzavřeli rok 2021, který byl plný úspěchů. Společnost se pochlubila zajímavými čísly. Ty dokládají, že obliba Steamu i přes snahu konkurenčního Epic Games Store roste. A to Valve nemusí každý měsíc utrácet za hry zdarma.

Uživatelé na Steamu v roce 2021 strávili téměř 38 miliard hodin. To je o 21 procent více než v předešlém roce. Jinak řečeno, ve hrách na Steamu hráči dohromady strávili 4,3 milionu let. Tento nárůst je projevil i ve výdajích hráčů. Ty se meziročně zvýšily o 27 %. Když už jsme u těchto čísel, tak loňský zimní výprodej byl největším v historii Steamu a nalákal i nové uživatele. Každý měsíc roku 2021 si na Steamu svou první hru koupilo 2,6 milionu lidí. To je zhruba stejná míra růstu počtu nových kupujících jako v roce 2020, kdy propukla globální pandemie.

Valve hodlá pravidelně pořádat Steam Next Fest, který je pokaždé úspěšnější a nabízí hráčům stovky demoverzí. „Steam Next se stal sezónním středobodem chystaných her a demoverzí. Vývojáři mohou svou hru několika kliknutími myši zaregistrovat na akci Steam Next Festival, kde miliony hráčů zkoušejí demoverze a sledují živé přenosy,“ uvádí Valve.

Služba překonala 69 milionů aktivních uživatelů za den. Denní rekord byl stanoven na 27,4 milionu přihlášených současně, zatímco měsíčně je to 132 milionů uživatelů. Také bylo odesláno více než 2,6 milionu digitálních dárkových karet v celkové hodnotě v dolarech o 43 procent vyšší než v roce 2020. Valve si pochvaluje prudký růst ve využívání dárkových karet.

Po aktualizaci Together se o více než 30 procent zvýšilo používání funkce Remote Play, která umožňuje hrát online i ve hrách, které teoreticky nabízejí pouze lokální multiplayer.

Na závěr Valve připomenulo vydání Steam Decku, i když přenosný počítač se začal prodávat až koncem února letošního roku.

Epic Games Store hlásil, že za minulý rok dosáhl na 194 milionů registrovaných účtů. Jen pro představuje, universum Runeterra od Riot Games, ve kterém se nachází League of Legends Wild Rift a Legends of Runeterra, dosáhlo v říjnu minulého roku na 180 milionů aktivních hráčů měsíčně.

Steamu k nárůstu mohly pomoci zajímavé hry. Mezi nimi najdeme Final Fantasy VII Remake, Days Gone nebo Forzu Horizon 5. Trend bude pokračovat i letos díky God of War, Monster Hunter Rise nebo Death's Stranding Director's Cut.