Nebezpečná poušť s obřími červy, honba za kořením a politika. To jsou čtyři věci, které si můžete vybavit ve spojení se světem Duny. Fanoušci i další hráči se mohou těšit na návštěvu tohoto světa ve hře Dune: Spice Wars. Ta kombinuje real-time a 4X strategii. V předběžném přístupu na Steamu bude spuštěna už 26. 4. letošního roku.

Zároveň byla představena čtvrtá hratelná frakce. Po Atreidech, Harkonnenech a Pašerácích jsou na řadě Fremeni. Jejich lore vám tady vypisovat nebudu, dozvíte se ho při čtení knih Franka Herberta, případně z filmu Denise Villeneuvea, který je k dispozici na HBO Max. Místo toho se zaměřím na jejich velitele.

Vůdcem pouštního národa je planetoložka Liet Kynes. Spoléhat se bude na své poradce neboli speciální jednotky a/nebo mluvící hlavy. Těmi je vůdce bojovníků Tabr Stilgar Ben Fifrawi, představitelka řádu Bene Gesserit Matka Ramallo, bojovník a učitel Otheym a Chani, dcera Liet, kterou ve zmíněném filmu hrála zpěvačka Zendaya.

Tyto důležité postavy doplní klasické jednotky. Chybět nebudou válečníci vyzbrojení dlouhými noži, které považujeme za základní jednotku. Ale nenechte se zmást, jde o experty ve využívání terénu planety Arrakis. Když se budete chtít na tomto místě skrývat, nejlepší jsou na to infiltrátoři specializující se na tiché zabíjení nepřátel.

Když se akce zvrhne, hodit se budou skirmisherové, kteří disponují zásobou granátů. Díky tomu se skvěle hodí k přepadům obrněných nepřátelských jednotek. Dále jsou tady fedajkinové, tedy elitní válečníci fremenské armády, dokonale vycvičení a vybavení krinoidy – posvátnými čepelemi vyrobenými z tesáků mrtvých červů, které jsou tím mocnější, čím více zabití s nimi provedete.

V neposlední řadě jsou tu Kulonské karavany, jednotky, které převážejí vzácnou vodu. Díky maulovým puškám se budou moci bránit, ale jejich nejdůležitější funkcí bude zřizování táborů v poušti – kde můžete schovat a léčit zbytek vojáků nebo doplňovat zásoby – což jsou v podstatě náhrady základen.

Jak jste se právě dočetli, Fremeni se budou líbit těm, kteří dávají přednost partyzánské válce, udržování vlivu na rozsáhlém území a přesunům vojsk na velké vzdálenosti. Ta bude snazší než v případě jiných frakcí – především proto, že Fremeni jsou od přírody méně náchylní na drsné pouštní klima planety Arrakis a pomaleji ztrácejí sílu. Navíc mohou jezdit na červech nebo se schovávat v písečných bouřích.