Pokud patříte mezi příznivce her od studia BioWare, nejspíš víte, že každý rok na 7. listopadu/novembra připadá N7 Day, oficiální svátek všech fanoušků sci-fi série Mass Effect. Od roku 2018 má však svůj oficiální den také fantasy sága Dragon Age, který je pro změnu stanoven na 4. prosince/decembra. Původně šlo o akci organizovanou fanoušky, nakonec ji však přijali i sami tvůrci, jak dokazují nejen události posledních dnů.

Vývojáři z BioWare ohlásili Dragon Age Day 2021 na oficiálním webu a zároveň začali lákat na různé způsoby sdílení fanouškovské tvorby, vydání nových upomínkových předmětů, charitativní akce nebo soutěže. Do oslav oficiálního dne Dragon Age se dokonce zapojuje i battle royale Apex Legends od studia Respawn Entertainment, v němž předplatitelé služby EA Play mohou od 2. 12. 2021 do 4. 1. 2022 získat tematický přívěšek na zbraň nazvaný Highland Ravager.

Jelikož v BioWare právě pracují na další hře Dragon Age, přirozeně došlo i na určité náznaky budoucnosti celé série. Vývojáři prohlásili, že na hře, která pořád nemá stanovený oficiální název, stále usilovně pracují, přičemž více informací se máme dozvědět v průběhu příštího roku. Vypadá to tedy, že další Dragon Age po letní akci EA Play mine také nadcházející The Game Awards, na něž dojde v noci 10. 12. od 2:00 našeho času.

Dobrou zprávou alespoň je, že se ve zprávě tvůrců adresované fanouškům při příležitosti oficiálního dne Dragon Age můžeme dočíst i to, že další hra bude zaměřená na singleplayerový zážitek. Taková slova samozřejmě nezaručují, že projekt nenabídne žádné online prvky, ale přece jen je zajímavé, že měli v BioWare potřebu zaměření na singleplayer výslovně zmínit. Napříč herním průmyslem se koneckonců čím dál častěji setkáváme s případy, kdy studia vytváří dojem, že nemají nejmenší tušení, po čem opravdu touží cílové skupiny jejich produktů, takže slova o singleplayeru můžeme brát alespoň jako náznak skutečnosti, že v BioWare mohou jít správným směrem.

Čekání na další informace o novém Dragon Age mohou každopádně zkrátit dvě nové, byť relativně krátké povídky, které jsou taktéž k dispozici na oficiálním webu. Zatímco příběh nazvaný Won't Know When, jenž má na svědomí Brianne Battye, vypráví o dobrodružství dvou Šedých strážců, v povídce The Eternal Flame autorka Sylvia Feketekuty přibližuje snahy dvou nekromancerů. A teď nás omluvte, my jdeme Dragon Age Day 2021 oslavit alespoň tím, že si připomeneme nezapomenutelnou ústřední skladbu (v rámci série stále nepřekonaného) prvního dílu z roku 2009. Snad chystaná hra neudělá klasickému RPG Dragon Age: Prameny ostudu.