Jeden z největší hitů pro PlayStation 4 v pátek vyšel na počítačích a je o něj velký zájem. God of War (s českými titulky) bylo na Steamu ve stejný den evidováno jako nejprodávanější hra. O úspěchu svědčí také extrémně kladné hodnocení (94,07 procenta, celkem 6572 uživatelských recenzí). Hráči chválí zejména kvalitu portu z hlediska optimalizace, ale také rozsáhlé možnosti konfigurace a podporu ultraširokoúhlého rozlišení. Titul dokonce podporuje nejen ovladače DualShock 4 a DualSense od Sony, ale také gamepady Xboxu, a dokonce ovladač Nintenda.

V pátek God of War přes Steam hrálo 49 411 lidí. Za posledních 24 hodin SteamDB uvádí 65 403 současných hráčů, což překonává rekord Horizon: Zero Dawn. Akční adventura s Aloy v postapokalyptickém světě plném strojů se dostala nejvíce na 56 557 současných hráčů. Days Gone mělo nejvíce 27 450 hráčů. God of War je tak nejpopulárnějším titulem od Sony na platformě od Valve.

Tituly God of War, Horizon: Zero Dawn i Days Gone jsou dostupné také na Epic Games Store.

VÝVOJÁŘI DLOUHO ŽÁDALI SONY O PC VERZI

God of War pro PC bylo ve vývoji nejméně dva roky, prozradil Matt DeWald v rozhovoru pro Game Informer, když řekl, že je pro něj hraní God of War na myši a klávesnici přirozené, protože na hře pracuje už dva roky. O hlavní část se postaralo studio Jetpack Interactive, zatímco původní tvůrci ze Santa Monica Studio na vše dohlíželi.

Zajímavá je informace od Coryho Barloga. Kreativní ředitel ze Santa Monicy v rozhovoru s magazínem Game Informer naznačil, že interní studia PlayStation se dlouho snažila přesvědčit Sony, aby začala vydávat hry pro počítače.

Podle Barloga obdrželo vedení Sony mnoho návrhů, až se to jednoho dne dostalo do bodu zlomu, kdy si vedení řeklo, že do toho půjde. Všichni v PlayStationu se nadále mají učit a zjišťovat, jak porty udělat, jak postupovat a jakou strategii zvolit.

Jak běží God of War na PC? Porovnali jsme hru jak s PS4, tak s PS5!

ZAHRAJEME SI NA POČÍTAČÍCH GOD OF WAR: RAGNAROK?

Po úspěchu God of War na PC se nabízí otázka, zda jednoho dne dorazí na počítače pokračování s názvem God of War: Ragnarok, které na PlayStationu 5 a PlayStationu 4 letos (s českými titulky) uzavře severské dobrodružství hlavního hrdiny Krata a jeho syna.

Barlog netuší, zda se tak stane. „Bereme to jednu hru po druhé, sledujeme každou z nich a analyzujeme, zda jsme udělali ta nejlepší rozhodnutí. Hodnotíme, jak si vedou, zajímá nás, zda se lidem líbily, co jsme udělali dobře nebo špatně a jestli je něco, co bychom mohli v budoucnu zlepšit. Nakonec je však rozhodnutí na Sony,“ vysvětlil kreativní ředitel God of War.

„Je to proces. Jako korporace i jako jednotlivé týmy stále řešíme, co budeme dělat a jaká bude naše strategie,“ dodal Barlog.

Přesto je možné, že práce na portu už běží. Už loni zaměstnanec Jetpack Interactive ve svém životopisu na LinkedIn uváděl, že dva roky pracuje na God of War: Ragnarok jako senior programátor. Je možné, že v Jetpack byli pověřeni vývojem obou portů a práce začaly v podobnou dobu.

Letos na počítače určitě vyjde ještě Uncharted: Legacy of Thieves Collection, remasterované hry Uncharted 4: A Thief’s End a Uncharted: The Lost Legacy dorazí 28. 1. na PlayStation 5 a později i pro PC.