Společnost Nvidia během digitální tiskové konference na CES 2021 představila grafickou kartu GeForce RTX 3060 12 GB a RTX řady 30 z rodiny Ampere pro notebooky.

Úniky ohledně RTX 3060 byly potvrzeny. Nvidia se pochlubila novou generací grafické karty. Ta má s architekturou Ampere nabídnou až desetinásobek raytracingového výkonu GTX 1060. Doporučená cena je stanovena na 329 dolarů (v přepočtu 7000 korun).

„Efektivní a výkonná architektura i druhá generace Nvidia RTX umožní GeForce RTX 3060 dosáhnout skvělého výkonu v ray-tracingu a nabídne také podporu NVIDIA DLSS i dalších technologií,“ píše Nvidie v tiskové zprávě.

„Ray-tracing zažívá nezastavitelný dynamický rozvoj, který rychle redefinoval nové standardy hraní,“ říká Matt Wuebbling, viceprezident globálního GeForce marketingu ve společnosti NVIDIA. „Architektura NVIDIA Ampere se prodávala nejrychleji v historii a RTX 3060 přináší výhody GeForce RTX řady 30 milionům dalších hráčů po celém světě.“

Nové herní tituly jsou rozsáhlejší a disponují filmovou grafikou i ray-tracingem v reálném čase. Představují nároky na herní hardware, kterým mnohdy vyhoví jen RTX platforma. GeForce RTX 3060 má dvojnásobný rasterizační výkon a až desetinásobný ray-tracingový výkon oproti GTX 1060. Tím se stává velmi zajímavou příležitostí pro upgrade a základem dostatečně výkonné herní PC platformy pro hraní titulů jako Cyberpunk 2077 nebo Fortnite s RTX při 60 snímcích za sekundu.

Hlavní specifikace RTX 3060:

  • 13 shader-TFLOPs
  • 25 RT-TFLOPs pro ray-tracing
  • 101 tensor-TFLOPs pro NVIDIA DLSS (Deep Learning Super Sampling)
  • 192bitová paměťová sběrnice
  • 12 GB GDDR6 video paměti

Resizable BAR bude v GeForce RTX řady 30 podporován počínaje RTX 3060. Při kombinaci s kompatibilním motherboardem tato pokročilá PCI Express technologie umožňuje, aby CPU mohlo přistupovat k celé paměti GPU najednou. Dosáhne se tak dodatečného výkonu ve hrách.

Stejně jako ostatní zástupci GeForce RTX řady 30 podporuje i RTX 3060 trojici inovativních herních technologií platformy GeForce: NVIDIA DLSS, NVIDIA Reflex a NVIDIA Broadcast. Nabídnou zvýšení výkonu i vylepšení kvality zobrazení.

Společně s ray-tracingem v reálném čase jsou tyto technologie základem herní platformy GeForce, která přináší hráčům jedinečné funkce i výkon.

GeForce RTX 3060 přijde na trh koncem února/februára. Doporučené ceny začínají na 329 dolarů (v přepočtu 7000 korun). Řadu modelů se základními i navýšenými takty představí renomovaní výrobci ASUS, Colorful, EVGA, Gainward, Galaxy, Gigabyte, Innovision 3D, MSI, Palit, PNY a Zotac. Objeví se také v nabídce oblíbených prodejců i v herních PC sestavách od předních výrobců po celém světě.

GRAFICKÉ KARTY ARCHITEKTURY AMPERE PRO NOTEBOOKY

Mezi nové produkty patří také očekávané grafické karty z rodiny Ampere pro notebooky. GeForce RTX 3080 je vybavena 6144 jádry CUDA a 8 nebo 16 GB VRAM paměti GDDR6 (256bitová sběrnice). Model TGP bude od 80 do 150 W v závislosti na verzi. Ve srovnání s grafikou pro stolní počítače je tedy velký rozdíl. Mobilní RTX 3070 má 5120 CUDA jader a 8 GB VRAM GDDR6 a energetická náročnost je o něco nižší. Jako poslední je tady RTX 3060 s 3840 CUDA jádry a 6 GB GDDR6 VRAM. Spotřeba je uváděna od 60 do 115 W.

Notebooky budou s těmito grafickými kartami k dispozici od 26. 1. letošního roku.

„Nové řady notebooků umožní postupně snížit cenu až k 30 999 Kč, zvýší energetickou efektivitu až na dvojnásobek a přinesou výrazně vyšší výkon. Přijde s nimi také již třetí generace Max-Q technologií pro tenké a lehké designy,“ dočteme se od Nvidie v tiskové zprávě. „Nové notebooky s GPU GeForce RTX řady 30 nabídnou skvělý ray-tracingový výkon v Cyberpunk 2077 i dalších hrách. Výhody platformy opět využijí i tvůrci obsahu ve stovkách aplikací umožňujících akceleraci pomocí GPU.“

„Po obrovském zájmu o naši architekturu NVIDIA Ampere pro stolní PC nyní tato přichází i do nejvýkonnějších notebooků na světě,“ říká Kaustubh Sanghani, viceprezident a generální manažer GeForce OEM ve společnosti NVIDIA. „Energetická efektivita je nejzásadnější právě pro herní notebooky, jejichž trh v posledních sedmi letech vyrostl na sedminásobek. Nová tenká a lehká zařízení jsou založena na Max-Q designu, v němž je každý prvek – CPU, GPU, software, PCB design, napájení i chlazení – navržen pro optimální výkon i spotřebu.“

GeForce RTX 3060 nabídne 90 snímků za sekundu v nejnovějších hrách s nastavením detailů na ultra a v rozlišení 1080p. Ceny notebooků bude postupně možné snížit až k 30 999 Kč a nabídnou vyšší grafický výkon než modely s vlajkovou lodí notebookových GPU minulé generace – GeForce 2080 SUPER – jejichž cena se často pohybovala okolo dvouapůlnásobku.

GeForce RTX 3070 je určena pro hraní ve 1440p, taktéž při 90 snímcích za sekundu a na ultra nastavení. Přicházející modely nabídnou postupně ceny od 41 999 Kč a jejich GPU přinesou o polovinu více výkonu než RTX 2070.

GeForce RTX 3080 je novou vlajkovou lodí společnosti NVIDIA v notebookových GPU. Přinese až 16 GB G6 paměti a umožní výrobu těch nejvýkonnějších notebooků pro hráče i tvůrce obsahu. Při hraní ve 1440p a ultra detaily nabídne více než 100 snímků za sekundu. Cena notebooků s touto GPU bude postupně začínat až na 61 999 Kč.