Grafické karty řady GeForce RTX jsou rychlejší a výkonnější než nová generace konzolí od společností Sony a Microsoft - PlayStation 5 a Xbox Series X. Je o tom přesvědčen zakladatel a generální ředitel Nvidie.

Jensen Huang během GTC China 2019 prezentoval rozdíly mezi staršími herními notebooky založenými na technologii Maxwell s grafickými kartami série GeForce GTX a notebooky s technologií Turing, na které jsou postaveny čipy řady GeForce RTX. Specifickým bodem srovnání obou notebooků bylo představení technologie Max-Q. Ta šetří baterii i při využití nejmodernějších grafických karet. Lze říct, že RTX 2080 Max-Q je o něco lepší než RTX 2070.

Konkrétně došlo k porovnání notebooku Lenovo Y900 Gaming (GTX 980M) s novým Lenovo Y740 (RTX 2080 Max-Q čip). Při tom Huang uvedl, že herní notebook s GeForce RTX 2080 Max-Q je rychlejší a výkonnější než nová generace konzolí, která vyjde koncem příštího roku. Bohužel ale Huang nechal další detaily v kanceláři a nepověděl ani, kde vzal čísla pro srovnání, když konzole ještě nejsou na trhu a dostupné jsou pouze jejich vývojové verze pro tvůrce her.

Grafická karta řady GeForce RTX

Je dost pravděpodobné, že Jensen Huang pouze střílí od boku. Nvidia si podmanila PC trh, ale konzole PlayStation 5 a Xbox Series X bude pohánět konkurenční AMD na architektuře Navi - ta podporuje i ray-tracing (sledování paprsků v reálném čase), s nímž přišla právě Nvidie u GeForce RTX.

Celkově ale srovnání nedává smysl, notebooky Lenovo Y740 se prodávají od 40 tisíc korun, zatímco konzole mají podle neoficiálních zpráv stát 499 až 599 dolarů (cca 11 500 až 13 800 Kč). To je velký cenový rozdíl. Značný rozdíl je i v případě samotné grafické karty, u ní je cenovka 20 a více tisíc korun.

Huang při prezentaci ještě uvedl, že hraní na notebooku je jedním z nejrychleji rostoucích trhů, dokonce roste rychleji než hraní na stolních počítačích. Navíc společnost Nvidia má v roce 2020 v plánu uvést novou generaci grafických karet, která má přinést další výkon.

Oficiální obrázek nového Xboxu