Společnost Apple za přednost svých zařízení považuje uzavřený ekosystém, do kterého nelze instalovat aplikace mimo těch, které stáhnete z App Store. Tomu ale může být v budoucnu konec a do svých telefonů a tabletů s operačním systémem iOS bychom si mohli nainstalovat i aplikace a hry z jiných zdrojů. Tento proces se nazývá sideloading.

Ke změně by Apple mohl donutit nový zákon, známý jako Digital Markets Act (DMA), který musí ještě schválit Evropský parlament. Pokud bude přijat, mohl by začít platit už od října letošního roku. V této době by společnost Apple byla nucena umožnit uživatelům přístup k obchodům a aplikacím třetích stran. Dle Apple by to ale mohlo ohrozit bezpečnost uživatelů.

„Povolení sideloadingu by snížilo bezpečnost platformy iOS a vystavilo uživatele vážným bezpečnostním rizikům nejen v obchodech s aplikacemi třetích stran, ale také v App Store,“ uvádí se ve zprávě Applu z loňského roku.

DMA by mimo jiné pomohla společnosti Epic Games, která by takto mohla zájemcům nabídnout ke stažení Fortnite, a to navzdory právní bitvě mezi Apple a Epic Games.

„Jsme přesvědčeni, že majitel chytrého telefonu by měl mít svobodu volby, jak jej bude používat,“ uvedl mluvčí Evropské komise Johannes Bahrke v prohlášení pro The Verge.

„Tato svoboda zahrnuje možnost rozhodnout se pro alternativní zdroje aplikací ve svém smartphonu. Díky DMA by majitel chytrého telefonu mohl i nadále využívat bezpečné a zabezpečené služby výchozího obchodu s aplikacemi ve svém chytrém telefonu. Navíc, pokud by si to uživatel přál, DMA by majiteli smartphonu umožnil zvolit si i jiné bezpečné obchody s aplikacemi.“

Mluvčí společnosti Apple Emma Wilson v reakci pro The Verge vyjádřila obavy, že „některá ustanovení DMA vytvoří zbytečné zranitelnosti v oblasti ochrany soukromí a bezpečnosti našich uživatelů, zatímco jiná nám zakážou účtovat poplatky za duševní vlastnictví, do kterého hodně investujeme.“

Tím mohla Wilson poukazovat na warez, stejně tak na nemožnost hlídat platební brány vývojářů v aplikacích a mít z těchto plateb procenta.