zítra v deset večer se dočkáme prezentace prvních her pro PlayStation 5. Možná dojde i na detaily o samotné konzoli. Než se tak stane, tak se na internetu objevil nový patent Sony pro uživatelské rozhraní nové generace konzole, který objevil Gamepost.

Na první pohled patent UI dosti připomíná rozhraní z PlayStationu 4, které ovšem přináší pár příjemných změn. Tou první, které byste si mohli nově všimnout, bude rozdělení karet podle kategorie. Tudíž hry, hudba nebo média budou mít svou samostatnou kartu.

Další změnou by mohly být mnohem detailnější statistiky pro hráče. Ty by nově mohly ukazovat váš progres ve hře, počet zabití či smrti, nebo vaši momentální úroveň.

Celkem zajímavou funkcí by také mohl být systém rad, tipů a nápověd. Ty by se ukazovaly buď v souvislosti s vašimi výsledky ve hře, nebo v případě, že by hra zaznamenala, že jste strávili delší dobu na jednom místě a nevíte, jak dál. Nechybí ani možnost se rychle vrátit do rozehrané hry.

Patent taktéž obsahuje systém, který by skenoval ze hry, kterou natočil jiný hráč jeho postup a následně by rozhodl, jestli by tento postup mohl pomoci jiným hráčům. Pokud by byl vyhodnocený jako užitečný, mohl by si následně zaseknutý hráč přehrát přesně tu část, se kterou by si nevěděl rady.

Pokud by se hráč rozhodl, že nechce pomoci formou videa a stačí ho popostrčit, muže si vybrat jiný typ rady, jako tomu je například u obrázku 4B z kompletního seznamu patentu, kdy vám například systém radí, abyste šli za kopec a přeskočili kamion.

Všechny tyto změny zní více než zajímavě, ale nutno říct, že se stále jedná jen o patent, který se může Sony rozhodnout, že do finální konzole nikdy nepřidá. I přesto by celý tento návrh zapadal do plánu architekta konzole Marka Cerneho, který již dříve něco podobného zmínil. Tak či onak, budeme se ještě muset nechat překvapit.