Také jste se ráno probudili s myšlenkou, že PC potřebuje další launcher? Ne? Někdo jiný v 2K ale bohužel tuhle myšlenku mít musel. Jak jinak si vysvětlit, že se různé hry, které vydává společnost 2K Games, včera večer, potažmo dnes v noci dočkaly aktualizace zhruba o velikosti 93MB. Už to, že na aktualizaci o stejné velikosti došlo v případě hned několik titulů, bylo podezřelé. Ještě více podezřelé pak bylo zjištění, že tenhle update zjevně nic v samotné hře nemění. To mohli zjistit alespoň ti, kterým se podařilo svou hru spustit. Na ostatní čekalo velmi nepříjemné seznámení s 2K Launcherem.

Asi se ptáte, co to je 2K Launcher. My se dnes ráno, kdy jsme se pokusili spustit Mafii: Definitivní edici, abychom se podívali, co aktualizace přinesla, ptali na totéž. Odpověď ale není úplně hezká. V 2K se zjevně rozhodli zcela bez varování či předešlého upozornění nasadit nový 2K Launcher, tedy aplikaci, která se spustí, jakmile si chcete na Steamu nebo na Epic Games Launcheru zahrát něco od 2K Games. A teprve přes ni se spustí samotná hra. A to v ideálním případě, který však bohužel ještě nenastal.

Přečtěte si také: Steam má začít podporovat další měny, včetně české koruny

Ať už se o rozhodování a nasazení 2K Launcheru postaral kdokoliv, pravděpodobně to nemohl udělat horším způsobem. Bez ohledu na to, o jakou hru jde, totiž 2K Launcher způsobil značné problémy. Třeba v případě remaku Mafie dochází u řady hráčů (i u nás) k tomu, že při prvním pokusu o spuštění hry se zobrazí malé okno 2K Launcheru, informující o aktualizaci. Jakmile zmizí, nic se nestane. Druhý pokus o spuštění hry již odstartuje 2K Launcher, který má však podobu čistě bílého okna, bez jakékoliv možnosti interakce nebo spuštění hry.

Jedinou možností, jak si mohou zasažení hráči Mafii: Definitivní edici zahrát, je v tuto chvíli spuštění souboru "mafiadefinitiveedition.exe" ve složce se hrou, buď standardně, nebo jako administrátor. Bohužel ani toto řešení nefunguje všem a ti, kterým ano, zase začali hlásit mnohem častější pády či zhoršený výkon. My jsme nic takového po úspěšném spuštění hry tímto způsobem naštěstí nepozorovali (což bude asi jediná pozitivní informace v celé této novince), nicméně třeba v případě Mafie 3 hlásí hráči podobné problémy. Mimochodem, do složky se hrou přibyl také adresář určený přímo pro soubory 2K Launcheru, přičemž se zdá, že veškerá data launcheru jsou v zazipovaném souboru, který se zatím Steamu nebo Epic Games Launcheru při spuštění hry nedaří rozbalit.

Nutno podotknout, že hry od společnosti Firaxis, jmenovitě XCOM 2, XCOM: Chimera Squad či Civilization VI, jsou vybaveny speciálním launcherem, který byl už v minulosti aktualizován, což s sebou přineslo například dočasnou nefunkčnost modů. Teď byl tento launcher nahrazen rádoby univerzálním 2K Launcherem a vše je zdá se ještě horší. Nedostupnost modů není tím největším problémem, horší je totiž fakt, že mnozí z těch, kterým se 2K Launcher milostivě spustil, se dozvěděli, že hru vlastně nemají zakoupenou, tudíž ji opět nemohou spustit. Další potíže souvisí třeba s nedostupností DLC nebo porušením uložených pozic.

Celá tato situace je znepokojivá hned na několika úrovních. Nejdůležitější je samozřejmě prostý fakt, že mnozí hráči nemohou hrát hry, které legitimně vlastní, a brzy to již bude 24 hodin bez jakéhokoliv řešení ze strany 2K Games. Podobně nepříjemná je ale i skutečnost, že k nasazení 2K Launcheru došlo tak náhle, bez předešlého upozornění a navíc i zpětně do her, které si dosud vystačily s klientem, přes nějž byly zakoupeny. Třeba na sociálních sítích společnosti není o takové změně ani slovo. Aktuálně to vypadá, že kromě technické podpory 2K, která nejspíš nestíhá reagovat na všechny stížnosti hráčů, je jediný subjekt, který samotnou existenci 2K Launcheru a jeho problémů dává na vědomí, studio Firaxis. To na Twitteru informuje o snaze všechno vyřešit.

Přečtěte si také: Velký únik Facebookových účtů, Microsoft prodává AR brýle armádě a LG končí s mobily

Ostatní mlčí, včetně zahraničních médií. Do určité míry to dává smysl. Protože 2K Launcher snad nikomu nefunguje tak, jak má, nelze dost dobře otestovat hned několik věcí - jaké všechny hry ho nyní vyžadují, co všechno dokáže, co nabízí, jestli v každém případě vyžaduje přihlášení k 2K účtu, a tak dále. Přesto tu máme velký problém, na který je třeba upozornit, a tak to činíme alespoň tímto způsobem, přestože si je autor tohoto textu vědom toho, že to není úplně profesionální novinařina. Zároveň ale autor už od rána zmateně a nevěřícně kroutí hlavou, protože tu máme další čuňárnu velkého vydavatele, která snad nemá obdoby. 2K Launcher přitom má obsahovat prvky typu obchodu, které nasvědčují tomu, že dříve či později by mělo jít o aplikaci srovnatelnou třeba s Originem, Battle.netem či Bethesda.net Launcherem, jež může fungovat nejen jako další otravnost, která se spustí po spuštění hry na Steamu nebo Epicu, ale i jako vlastní, zcela samostatný launcher.

V každém případě, pokud si chcete zahrát nějakou hru od 2K a nejde vám to, chyba není na vašem přijímači. Radši se tedy připravte na skutečnost, že rodina launcherů se očividně po tichém a nepovedeném nočním porodu rozrostla o dalšího bratříčka, kterého ale nikdo nechtěl a se kterým si ještě určitě užijeme spoustu starostí. Problém je, že tahle rodina už má členů víc než dost.