Necelý rok po uvedení na trh je na světě nový model konzole PlayStation 5 bez Blu-ray mechaniky (digitální edice). Prodávat se začal přinejmenším v Japonsku a Austrálii.

PS5 s označením CFI-1100B 01 má nejen nový šroub pro snazší umístění konzole (nepotřebujete k němu šroubovák), ale také výrazně menší chladič. Díky tomu se snížila hmotnost PS5 o 300 gramů a pravděpodobně pracuje o něco tišeji.

Výsledkem je, že ventilátor vyfukuje teplejší vzduch o zhruba tři až pět stupňů Celsia než u standardního digitálního modelu PlayStationu 5 Digital Edition. Neznamená to hned, že by konzole musela být teplejší. Teplý vzduch z procesoru a grafického čipu může být díky novému chladiči lépe odváděn ven z konzole.

YouTuber Austin Evans, jenž se k novému modelu PS5 dostal, si myslí, že nové řešení je celkově horší. Někteří ale poukazují na opak jako náš předchozí odstavec. Ovšem Sony měla podle všeho odstranit rozměrnou část chladiče. S menším počtem žeber a menšími tepelnými trubicemi se měla snížit účinnost odvodu tepla z konzole. Alespoň tak by to fungovalo v počítači. Pokud odstraníte velký chladič procesoru ve prospěch menšího, výfuk vycházející ze systému bude teplejší, protože celkové teploty systému jsou vyšší z důvodu toho, že si s tím menší chladič neporadí tak dobře.

Evans si všiml také jiného zapojení W-LAN modulu.