Studio Massive Entertainment, které stojí za kultovní strategií World in Conflict nebo sérií The Division, aktuálně připravuje hned dva licencované herní projekty. Jedním z nich je záhadná Star Wars hra, druhým další herní Avatar. Z předaleké galaxie jsme během prezentace Ubisoft Forward v rámci výstavy E3 dle očekávání nic neviděli, protože je zjevně hra ještě v plenkách, ale Avatar se nakonec dostavil jako úplná tečka celé prezentace. A že je to vskutku půvabná tečka.

Avatar: Frontiers of Pandora, jak se hra oficiálně jmenuje, působí už na první pohled jinak než dnes už pozapomenutý titul James Cameron's Avatar: The Game z roku 2009. Snowdrop Engine, který pohání The Division a který má pracovat i v jádru onoho záhadného Star Wars projektu, se zkrátka nezapře. Jeho prostřednictvím je tudíž vykresleno překrásné prostředí planety Pandora, kterou můžeme znát už z předešlé hry a samozřejmě z původního filmu od režiséra Jamese Camerona.

Přečtěte si také: VELKÝ souhrn z celé E3 2021 - Oznámení, videa, novinky

Planeta Pandora však není to jediné, co může být příznivcům ságy Avatar při pohledu na první trailer povědomé. Přirozeně nesmí chybět domorodí Na'vi a celá řada exoticky vypadajících živých tvorů, s nimiž žijí Na'vi v harmonii. A tuto harmonii musí opět narušovat lidé z frakce RDA. Tudíž nemohou chybět ani ikonické vrtulníky, mechové a další charakteristické prvky vždy dobrosrdečných zástupců lidstva na Pandoře. Jinými slovy, konflikt mezi lidmi a Na'vi na sebe nenechá moc dlouho čekat.

Z traileru možná není úplně zjevné, o jaký typ hry se jedná, půjde však o akční adventuru hranou z pohledu první osoby, která vzniká ve spolupráci Ubisoftu, Massive Entertainment a společností Lightstorm Entertainment a 20th Century Studios, jejímž stávajícím vlastníkem je Disney. Tvůrci slibují otevřený svět, který žije vlastním životem, reaguje na hráče a obsahuje unikátní tvory a nové postavy. Těšit se můžeme i na zcela nový, samostatný příběh, který nám umožní hrát za zástupce Na'vi, bojovat proti RDA a navštívit dosud neviděnou část planety Pandora, známou jako Western Frontier.

Zatím není jasné, kdy na časové ose Avatara se hra odehrává. Jelikož však Na'vi (pozor spoiler) na konci prvního filmu vyhnali síly RDA z Pandory, je dost možné, že herní příběh bude prequelem k prvnímu filmu. Nutno ale podotknout, že tuto roli technicky vzato zastávala již hra James Cameron's Avatar: The Game.

Avatar: Frontiers of Pandora vyjde v průběhu roku 2022 ve verzi pro PC, PlayStation 5, Xbox Series X|S, Stadii a Amazon Luna. Zaměření čistě na nové konzole a PC a využití nejnovější verze Snowdrop Enginu je zjevně něco, na čem si Ubisoft v tomto případě zakládá, s verzemi pro konzole minulé generace tedy prozatím nemá smysl počítat.