Na Steamu se v posledních měsících rozmohl sympatický trend herních festivalů, tedy časově omezených akcí, během nichž si lze vyzkoušet po omezenou dobu stovky demoverzí nadcházejících nezávislých titulů, které na Steamu časem uvidíme. Nejnovější verze festivalu probíhá právě nyní, přičemž odstartovala ve středu a bude k dispozici do 9. února/februára, konkrétně do 19:00 našeho času.

Do tohoto data si můžete vyzkoušet přes 500 demoverzí, sledovat různé streamy s vývojáři a účastnit se s nimi i menšího povídání. Stačí v klientovi Steamu navštívit stránku nynějšího Festivalu her a vybírat dle libosti. Odkaz na stažení dema pak vždy najdete na produktové stránce vybrané hry. Jako obvykle si můžete zobrazit dostupné hratelné ukázky na základě různých kritérií, například žánru nebo popularity, a pokud máte v seznamu přání hru, k níž je v rámci festivalu k dispozici demo, zobrazí se vám v příslušné tabulce.

Přečtěte si také: Festival sestavování balíčků na Steamu nabízí zajímavé slevy

Demoverzí je jako vždy k dispozici tolik, že je nejspíš nemožné odehrát všechny a zároveň může být obtížné najít, co by vás mohlo zajímat. S ohledem na to, že každý hráč má jiné preference, chutě a zájmy, je zároveň těžké předkládat jakákoliv konkrétní doporučení, ale zde je alespoň hrstka tipů na dema her, která nás zaujala nebo která jsou relevantní k našemu předešlému zpravodajství.

HAPPY GAME

České studio Amanita Design poslední dobou chrlí jednu zajímavou hru za druhou. Loni jsme se dočkali sympatické jednohubky Pilgrims a výborné logické plošinovky Creaks, letos nás čeká Happy Game, projekt hvězdného týmu stojícího za Botaniculou a Chuchelem. Demo Happy Game jsme již stihli sami vyzkoušet, přičemž nabízí zhruba 15 minut neskutečně bizarních, pošahaných výjevů a situací, které naznačují, že štěstí v názvu hry je to poslední, co při hraní zažijeme. Představte si něco jako tématiku Happy Tree Friends v grafice ve stylu Limba s atmosférou závěrečné pasáže Botaniculy. Hrůza, krev, temnota, ostré záblesky. To všechno naznačuje, že noční můry malého chlapce, jež v plné verzi vyjdou na jaře na PC a Switch, budou velmi netradiční a zatraceně znepokojivý zážitek.

LITTLE NIGHTMARES 2

Demoverze pokračování úspěšného indie počinu Little Nightmares bylo velkým lákadlem předešlého Festivalu her na Steamu a hororový/logický mix plošinovky a adventury si můžete vyzkoušet i tentokrát. Tvůrci lákají na produktové stránce Little Nightmares 2 na "napínavé dobrodružství, ve kterém se ujmeš role Mona, mladého chlapce uvězněného ve světě pokrouceném bzučivým vysíláním ze vzdálené věže. V doprovodu dívky ve žlutém pršiplášti jménem Six se Mono vydává odhalit temná tajemství Signální věže. Jejich cesta nebude snadná – Mono a Six budou čelit spoustě nových nebezpečí hrozících od odporných obyvatel místního světa."

GRAVEN

Společnosti 3D Realms a 1C Company se zjevně v poslední době specializují na retro hry, které nám připomínají klasiky svých žánrů a různé klasické kousky. Svědčí o tom i projekt Graven od tvůrců Bombshell ze studia Slipgate Ironworks, který nám byl minulý rok představen jako duchovní nástupce série Hexen od Raven Software. Graven jakožto mix akční adventury, RPG a logické hry láká na temnou atmosféru, množství zbraní a kouzel nebo kooperaci s kamarádem. Hru máme očekávat někdy v průběhu tohoto roku, přičemž kromě PC míří i na PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S a Nintendo Switch.

Máte jiné tipy na demoverze? Napište nám do komentářů, co jste vyzkoušeli vy a co se vám zalíbilo v rámci festivalu na Steamu.