Jason Schreier z Bloombergu přináší dobré i špatné zprávy. Embracer Group v srpnu tohoto roku dokončila akvizici západních studií Square Enix a vývojáři pod novým majitelem rozhodně nemají na růžích ustláno.

Vedení Embracer Group se rozhodlo uzavřít studio Square Enix Montréal. Autoři logických her Hitman Go, Lara Croft Go, Deus Ex Go a Hitman Sniper se přitom nedávno přejmenovali na Onoma. Dnes tuhle informaci potvrdila CDE Entertainment, 12. operativní skupina Embraceru, pod níž spadají dříve vlastněné týmy Square Enix.

V Embraceru vidí příležitost v růstu kolem svých předních franšíz a AAA titulů. Mobilní hry tak do plánu nezapadají a CDE zaměří své budoucí výrobní kapacity na vlajková studia v podobě Crystal Dynamics a Eidos-Montréal.

Podle Schreier může jít o opatření ke snížení nákladů. V Eidos-Montréal mělo dle neoficiálních zpráv dojít ke zrušení jednoho projektu (prý inspirovaný hitem Stranger Things). U dalšího titulu, který má být novou značkou, se údajně snížil rozsah a ve velmi, velmi rané fázi vývoje je nový Deus Ex.

Jak se ukazuje, tak v Eidos-Montréal mají ještě spolupracovat s Microsoftem na vývoji několika chystaných first-party titulů Xbox Game Studios. Jedním z nich má být Fable vznikající v Playground Games. To by nebylo překvapující, když Crystal Dynamics pomáhají studiu The Initiative pod Microsoftem na Perfect Dark. Mimo to v Crystal Dynamics chystají nové dobrodružství Tomb Raider s Larou Croft.

Embracer Group koupila studia Square Enix Montréal, Eidos-Montréal a Crystal Dynamics za 300 milionů dolarů na začátku roku 2022. Součástí akvizice bylo přibližně 1100 vývojářů v těchto třech studiích a práva na známé značky, včetně Tomb Raider, Deus Ex, Thief a Legacy of Kain.

Embracer Group se postupně rozšiřuje. Koupila například Gearbox, Perfect World, 3D Realms, Dark Horse Comics, Aspyr, 4A Games, Flying Wild Hog, Snapshot Games, Silent Games, Coffee Stain North, IUGO Mobile, Purple Lamp Studios, Mad Head Games, 34BigThings, Nimble Giant Entertainment, Zen Studios, a A Thinking Ape Entertainment. Vlastní také české Warhorse Studios.