Fanoušci videoherních detektivek se už třesou na Sherlock Holmes: Chapter One s příběhem jednoho z nejpopulárnějších detektivů v historii popkultury. Ve hře na hráče čeká příběh mladého Sherlocka. Události a myšlenky mají vykreslit obraz toho, jak se z mladého Sherlocka stal v pozdějších letech takový bezchybný génius. Velká část příběhu z toho důvodu staví do popředí traumata, ztrátu a duševní zdraví. To vše zní zajímavě, ale očekávání se rozhodl trochu mírnit generální ředitel studia Frogwares.

Hráči v poslední době začali Sherlock Holmes: Chapter One srovnávat s velkými AAA projekty a poukazovat na nedostatky a chyby. Z toho důvodu Wael Amr napsal prohlášení a v něm uvedl, že nová hra ze světa Sherlocka Holmese není tříáčkový titul. Podle něj je takové srovnání nefér.

„S blížícím se vydáním hry Sherlock Holmes: Chapter One se objevuje spousta komentářů, ve kterých se dočteme, že jste ze hry nadšeni, což je úžasný pocit. Ale také se objevuje spousta příspěvků, které srovnávají některé prvky našeho projektu s mnohem většími a dražšími tituly. Naprosto chápeme poptávku po hrách bez technických chyb – ale když tým našeho kalibru vytváří hru, musí upřednostnit to nejdůležitější – emocionální zážitek. Právě tento přístup a pochopení nám umožnilo vytvořit hru bez přesčasů,“ uvedl generální ředitel studia Frogwares.

Amr v tiskové zprávě dále píše, že hru vytvářejí sami bez vydavatele. To jim umožnilo soustředit se na to nejdůležitější a snížit cenu ze standardních 70 dolarů na 45 dolarů. Na Steamu se PC verze prodává za 44,99 eur (cca 1136 Kč), PS4/PS5 verze je za 1189 Kč a Xbox verze za 1289 Kč.

„Stále se jedná o náš zatím největší projekt, co se týče velikosti, herní doby, nových systémů, otevřeného světa a příběhu. A jsme nesmírně hrdí na to, co jsme vytvořili. Doufáme, že se to bude líbit i vám,“ dodal generální ředitel studia Frogwares.

Otázkou je, co je dnes bráno jako AAA kvalita. V mnoha případech má titul velký rozpočet, velké ambice, ale v prvních dnech a týdnech po vydání rozhodně vyladěný není.

Dnes se můžeme podívat také na video ze zákulisí, které popisuje příběh a filmové techniky použité ve hře.

Ukrajinské studio Frogwares naposledy vytvořilo The Sinking City, kde přineslo zajímavý temný svět a příběh, ale akční pasáže byly na tom špatně. Doufejme, že tady se jim vše povede více vyladit.

Sherlock Holmes Chapter One vyjde 16. 11. letošního roku na PC (Steam, Epic, GOG), PlayStation 5 a Xbox Series X/S. PS4 a Xbox One verze dorazí později. Ve hře budou české titulky a k předobjednávce získáte zdarma Sherlock Holmes Crimes & Punishments a další herní obsah.