Ubisoft se stává první velkou videoherní společností, která vstupuje do světa blockchain technologie a NFT. Firma představila platformu Ubisoft Quartz a plánuje prodávat digitální předměty ve svých hrách.

Ubisoft má v plánu prodávat unikátní sběratelské kosmetické předměty. Jako první bude NFT implementováno do PC verze kooperativní akce Ghost Recon Breakpoint (Ubisoft Connect). Ubisoft přidání NFT do tohoto titulu označuje za experiment, jenž má hráčům ukázat, že za tím není žádná levota. V minulosti se totiž objevila celá řada podvodů založených na prodeji unikátních předmětů, které nikdy nevyšly.

Ve hrách od Ubisoftu si hráči budou moci koupit Digits. Jde o exkluzivní herní předměty, u nichž bude uvedena celá historie nákupu a uživatel je bude moci dále prodávat za více či méně peněz.

„Každý Digit je jedinečný sběratelský předmět, která má své vlastní sériové číslo, viditelné pro ostatní ve hře, a zároveň sleduje své současné i předchozí majitele po mnoho let, čímž se hráči stávají nedílnou součástí historie těchto předmětů,“ uvádí Ubisoft.

„S Digits už nejsou předměty vázány na herní inventář hráče, protože je lze dát na prodej ostatním oprávněným hráčům, kteří si je mohou koupit mimo ekosystém Ubisoftu.“

Digits se budou kupovat a prodávat na platformě Ubisoft Quartz. Nabídka bude pro Ghost Recon Breakpoint spuštěna v rámci testu už 9. 12. Česká republika a Slovensko ale v první vlně chybí. Jako první se dostane na Spojené státy americké, Kanada, Brazílie, Španělsko, Francie, Belgie, Německo, Itálie a Austrálie. První uživatelé budou odměněny dárky.

Aby ale hráči dárky získali, musí splnit určité podmínky. To, aby je neobdrželi ti, co s nimi chtějí pouze obchodovat. U pušky je nutné dosáhnout páté úrovně v Ghost Recon Breakpoint, u kalhot je nutné odehrát alespoň 100 hodin a u helmy alespoň 600 hodin.

Registrace do Ubisoft Quartz je spojena s řadou požadavků. Musíte mít Ubisoft Connect účet, založit si krypto-peněženku v systému třetí strany (Kukai nebo Temple) a být starší 18 let.

Další Digits plánuje Ubisoft přidat v roce 2022. Má jít o kolekci pistolí, helem, pušek, a dokonce i vozidel do Ghost Recon Breakpoint. Vše, včetně systému je ale ve velmi rané fázi vývoje a zatím jde čistě o experiment.

Digits budou fungovat přes Tezos blockchain, což je „proof of stake“ blockchain, na rozdíl od energeticky náročnějších „proof of work“ blockchainů jako Ethereum a Bitcoin. Jedna transakce na Tezosu spotřebuje zhruba stejné množství energie jako 30 sekund streamovaného videa, tvrdí Ubisoft.

Někteří jsou z NFT nadšeni, jiní se obávají jejich dopadu na životní prostředí kvůli spotřebě energie, kterou vyžadují. Ubisoft si vybral úspornější systém, ale je připraven projekt přehodnotit, pokud se ukáže, že blockchainový ekosystém není udržitelný.

Dá se říct, že Ubisoft si s tímto pospíšil. Plány na vývoj blockchainu a NFT poprvé odhalil investorům na začátku listopadu tohoto roku. Ubisoft Quartz má být završením čtyřletého průzkumu technologie blockchain. Zatím z toho Ubisoft nebude nic mít, předměty bude rozdávat zdarma. Časem je ale může začít prodávat, plus podmínka s odehranými hodinami atd. může přimět některé hráče, aby ve hrách od Ubisoftu trávili více času. Možná je právě tohle hlavním záměrem společnosti.

27 MILIARD DOLARŮ BYLO LETOS UTRACENO ZA NFT

Tokeny NFT jsou stále populárnější. Lidé do virtuálních předmětů, uměleckých děl a předmětů z metaverza investovali v letošním roce 27 miliard dolarů.

Nejzajímavějším nákupem je jachta za 650 tisíc dolarů. Nejde ovšem o klasickou jachtu, nýbrž virtuální objekt v metaverzu.

Dalším dobrým příkladem je kolekce CryptoPunks. Jedná se o sadu 10 tisíců jedinečných obrázků o rozměrech 24x24 pixelů, které vygeneroval algoritmus. Prodávají se ve formě tokenů NFT v aukcích, kde jejich cena dosahuje i milionů dolarů. Zájemci o tyto neobvyklé „avatary“ za ně v roce 2021 utratili více než 3 miliardy dolarů. Například obraz s číslem 7610 koupila společnost Visa za 150 tisíc dolarů.