Nejen hráči, ale také někteří vývojáři Ubisoftu nejsou vůbec spokojeni s oznámením platformy Quartz, přes kterou má společnost do svých her zavést NFT. Zaznívají názory, že se vydavatel s touto novou technologií unáhlil a vše se může vrátit jako bumerang, pokud jde o image firmy.

Trailer s oznámením Ubisoft Quartz má více než 40 tisíc negativních hlasů. Můžeme říct, že se to stává, a i přesto může být projekt v budoucnu úspěšný. Zarážející ovšem jsou zprávy na MANA, interní sociální síti Ubisoftu, které si mohli přečíst redaktoři Kotaku.

Někteří zaměstnanci Ubisoft tvrdí, že jde o technologii, která řeší neexistující problémy, zatímco jiní se obávají, že budou muset začít cpát NFT do každé hry. Jeden zaměstnanec například napsal: „Opravdu nechápu, jaký problém to má vyřešit. Stojí to opravdu za tu obrovskou negativní publicitu, která s tím souvisí?“

 „Obvykle beru oznámení společnosti s optimismem, ale tohle mě naštvalo,“ přidal se další a poukazuje na další marketingovou katastrofu ze strany Ubisoftu, a to navíc v době, kdy se společnost netěší příliš dobré pověsti kvůli obvinění z toxického a sexistického pracovního prostředí a horších her.

JE NFT OD UBISOFTU BEZCENNÉ?

Podle francouzského odborového svazu Solidaires Informatique Jeu Vidéo jsou NFT od Ubisoftu bezcenné, drahé a škodlivé, zejména pro životní prostředí.

Tisková zpráva svazu hovoří o nové technologii ve smyslu, že hráčům nepřináší žádný užitek a je pouze trhem s finančními cennými papíry pod jiným názvem. Podle svazu se za NFT skrývají dividendy, rizikové hypotéky, deriváty, krize, spekulace, rychlé obchodování i praní špinavých peněz.

Svaz dokonce obviňuje vedení Ubisoftu, že klade příliš mnoho omezení na komercializaci NFT, které ze své podstaty taková omezení nemají.

V současné době je jedinou aktivní hrou na platformě Quartz Ghost Recon Breakpoint. Digity, tak se jmenují NFT od Ubisoftu, které hráči získali, zřejmě nemají velký úspěch, protože několik z nich je dalo znovu do prodeje za šílené ceny, aniž by našli zájemce.

Z 2000 skinů pistolí v rámci NFT se prodalo pouze 19. Prodávající za skiny požadují částky mezi 634 a 423 000 dolary, ale kupující o tyto novinky zřejmě nemají takový zájem. Maximální částka, kterou kupující dosud nabízel, byla 21 dolarů (cca 470 Kč).

Ubisoft zatím své NFT pouze testuje v rámci PC verze kooperativní akce Ghost Recon Breakpoint. Současnou situaci označuje za experiment, jenž má hráčům ukázat, že za tím není žádná levota. V minulosti se totiž objevila celá řada podvodů založených na prodeji unikátních předmětů, které nikdy nevyšly.

52 MILIONŮ DOLARŮ ZA POZEMKY VE HŘE

To nová manažerská hra studia 22Cans a Petera Molyneuxe je na tom úplně jinak. Projekt Legacy od autora her Fable 2, Black & White a Popolus je od začátku stavěn na blockchainu, NFT a nové kryptoměně LegacyCoin. Titul vyjde v průběhu roku 2022 a v tiskové zprávě je popisován jako inovativní, který způsobí revoluci v hraní na bázi blockchainu.

Hráči se dostanou do role podnikatele a dostanou příležitost vybudovat si vlastní podniky, navrhnout si vlastní výrobky z široké škály možností a vytvořit obchodní impérium jaké svět ještě neviděl. Kromě toho hráči budou moci sjednávat obchodní dohody a účastnit se soutěží a akcí, v nichž se hraje o blíže nespecifikované velké ceny.

Jak vidno, některé Legacy zaujalo. Pro herní svět byly zakoupeny virtuální pozemky v hodnotě 52 milionů dolarů. Majitelé pozemků budou moci nejen hrát Legacy po vydání, ale také začít ve hře vydělávat skutečné peníze a vlastnit to, co ve hře vytvoří.

Zajímavé je, že ke koupi pozemku se váže obchodní sdružení s přístupem k Legacy Keys. Tyto předměty/klíče lze půjčit dalším lidem, kteří chtějí začít v Legacy podnikat, přičemž se stanou vašimi obchodními partnery, budou s vámi tedy sdílet část svých vydělaných LegacyCoinů.

CO JE NFT?

NFT je nezaměnitelný token. Může jít v podstatě o jakýkoliv virtuální předmět, například oblečení pro postavu nebo digitální karty. V poslední době je NFT populární u digitálních uměleckých předmětů. Ve videohrách mohou mít NFT podobu sběratelských předmětů, skinů a dalších věcí.

Důležitými vlastnostmi NFT je, že mají jasně identifikovaného vlastníka a proměnlivou hodnotu. Pokud tedy například vlastníte dvě naprosto stejné karty, mohou mít na virtuálním trhu různou hodnotu.

Problémem je zneužití NFT. Například autor bojové hry Evolved Apes prodal deset tisíc NFP v předstihu ve formě postav, s nimiž mělo být později možné hrát. Titul však nikdy nevyšel a vývojář zmizel s odhadovaným ziskem 2,7 milionu amerických dolarů.

Další hra s názvem Epic Hero Battles také prodávala hratelné postavy, a dokonce k tomu bezostyšně používala ukradené kresby a další návrhy jiných umělců. Aby Steam nemusel každou hru kontrolovat zvlášť a strachovat se, tak raději všechny zakáže.