Next-gen upgradu Cyberpunku 2077 od CD Projektu RED jsme se dočkali zhruba před dvěma měsíci v rámci masivního patche 1.5. Zaklínač 3: Divoký hon z roku 2015 však na svá vylepšení určená pro konzole PlayStation 5 a Xbox Series X|S a také pro PC stále čeká. A bohužel bude muset čekat ještě o něco déle.

Dosud se počítalo s tím, že next-gen upgrade Zaklínače 3, na němž pracovalo primárně studio Saber Interactive a jehož vývoj byl oficiálně odhalen během září/septembra 2020, vyjde ve druhém čtvrtletí letošního roku. Tento termín oznámil CD Projekt RED loni na podzim, nyní ale přišel s dalším oznámením. Polští tvůrci dospěli k rozhodnutí z blíže nespecifikovaných důvodů převzít otěže vývoje od Saber Interactive a zbývající práci na next-gen upgradu provést osobně přímo v CD Projektu RED. Tato změna má však za následek posun vydání z druhého čtvrtletí 2022 na neurčito.

Vývojáři na sociálních sítích pouze prozradili, že aktuálně zhodnocují stav a objem zbývající práce, což je také důvod odkladu. Bližší informace se máme dozvědět hned, jak to bude možné. Do té doby můžeme pouze spekulovat, proč k takové změně vůbec došlo. Vývojáři ze Saber Interactive se koneckonců k Zaklínači nedostali poprvé, jelikož mají na svědomí chválený a technicky obdivuhodný port Zaklínače 3 na Nintendo Switch.

Připomínáme, že next-gen upgrade Zaklínače 3 bude k dispozici zdarma všem majitelům původní hry a má nabídnout četná grafická a technická vylepšení v čele s rychlejším načítáním a podporou ray-tracingu. Počítá se i s bezplatnými přídavky, jež poslední herní dobrodružství Geralta z Rivie obohatí o předměty inspirované seriálovou fikcí od Netflixu. Doufejme, že budou vycházet spíše z první sezóny, která se s přimhouřeným okem dá nazvat adaptací původního díla Andrzeje Sapkowského. Druhá sezóna však již s knižní předlohou, na níž hry od CD Projektu RED dějově navazují, nemá téměř nic společného.