Ambiciózní masivně multiplayerový RPG titul New World prožívá první krizi. Po obrovském náporu hráčů v prvních dnech od vydání se situace uklidnila, servery už nejsou nedostupné, nýbrž poloprázdné. Spousta hráčů na dobrodružství ve středověkém fantasy světě zanevřela. Problém pociťují zejména hráči v závěrečné fázi hry, která závisí na ostatních hráčích, například války frakcí.

Amazon proto nemá na vybranou a chystá slučování serverů. Podle vývojářů je slučování serverů na obzoru, ale vyžaduje další testování, aby nedošlo k neočekávaným zádrhelům.

Amazon si za situaci může sám. V prvních dnech a týdnech po vydání přidal servery, aby eliminoval nedostupnost stávajících serverů a dlouhé čekání ve frontách. V té době vyzval hráče, aby si vytvořili postavy na nových serverech a vyhnuli se frontám. Později Amazon nabídl možnost bezplatně přenést postavy na jiné servery.

Vedlejším efektem tohoto snažení je, že na mnoha serverech s nízkým počtem hráčů se populace ještě více snížila, což vedlo ke vzniku mnoha „mrtvých“ serverů. Čím dříve dojde ke sloučení serverů, tím dříve bude hra pro všechny hráče lepší.

Podle statistik SteamCharts ztratil New World přibližně 135 tisíc aktivních hráčů za týden, z vrcholu 913 tisíc aktivních hráčů, který byl zaznamenán v neděli 3. 10., spadl na 508 tisíc hráčů v neděli 24. 10. Za posledních 24 hodin byl vrchol 244 tisíc hráčů.

New World vyšlo 28. 9. 2021 pro PC.