Spojí se společnosti PlayStation a Netflix, aby společně konkurovaly Xbox Game Passu? Naznačuje to nejnovější únik informací.

Minulý čtvrtek jsme vám přinesli zprávu, že Netflix má v plánu obohatit svou streamovací službu o videohry. Podle důvěryhodných zdrojů agentury Bloomberg má ke spuštění dojít již v příštím roce a nová služba nemá mít vliv na cenu předplatného nejoblíbenější a největší platformy pro streamování filmů a seriálů na světě.

Nová nabídka Netflixu bude pravděpodobně fungovat podobně jako Xbox Game Pass, který je často označován za videoherní Netflix. Nové zprávy naznačují, že na ambiciózním projektu Netflixu se podílí PlayStation.

Přečtěte si také: Sony chystá velkou aktualizaci firmwaru PS5 s novými funkcemi

Dataminer Steve Moser, jenž pravidelně zkoumá zdrojové kódy a servery Netflixu, upozornil na grafiku. Moser uvedl, že nová iniciativa Netflixu má kódové označení Shark a v aplikaci pro iOS je znázorněna obrázkem žraločí ploutve. PlayStation je zastoupen ikonkou ovladače DualSense pro PlayStation 5 a obrázkem hry Ghost of Tsushima. Později bylo nalezeno také logo N Game.

Berte prosím informace jako spekulace. Pokud se ukážou jako pravdivé, bude důležité, jakou pozici PlayStation v této spolupráci má. Může být pouhým partnerem, případně může být do celé záležitosti více zapojen. Sony má totiž vlastní streamovací službu PlayStation Now, která ale oficiálně u nás nefunguje.

Připomeňme, že Netflix v dubnu tohoto roku podepsal smlouvu o distribuci filmů se společností Sony Pictures Entertainment. Netflix má právo na všechny budoucí filmové projekty a je první volnou jako streamovací platforma. Proč by tedy nemohlo dojít k rozšíření spolupráce.

Herní divizi Netflixu vede Mike Verdu z pozice viceprezidenta pro vývoj her. Verdu měl dříve na starost hry a obsah pro virtuální a rozšířenou realitu ve společnosti Facebook, kde spolupracoval s lidmi vyvíjejícími další modely brýlí Oculus VR. Mezitím Verdu vedl EA Mobile a dohlížel na studia zodpovědná za hry jako Star Wars: Galaxy of Heroes, Plants vs. Zombies nebo SimCity BuildIt.

Přečtěte si také: Netflix získává Uncharted, Morbius a další budoucí filmy od Sony

JAKÝ JE POSTOJ PLAYSTATIONU K PŘEDPLATNÉMU?

Sony dlouhodobě tvrdí, že něco jako Xbox Game Pass by na PlayStationu nemohlo fungovat. Prezident japonské společnosti Jim Ryan loni v září prohlásil, že taková služba je pro Sony dlouhodobě neudržitelná kvůli first-party titulům, jejichž cena často naroste na více než 100 milionů dolarů.

Loni v listopadu ale Ryan přiznal, že ve skutečnosti přijdou novinky, ale ne dnes. Toto Ryan prohlásil v souvislosti s možností konkurovat předplatnému od Microsoftu.

David Jaffe, který pracoval pro PlayStation 14 let, prý zaslechl, že v Sony se kutí něco, co by mohlo být odpovědí na Xbox Game Pass. Jaffe tvrdí, že v Sony chystají odpověď na Xbox Game Pass. Dozvěděl se to od známých, kteří pro japonskou společnost pracují.

Letos Sony do investic na příští tři roky zahrnula předplatné PlayStation Plus a PlayStation Now. Předplatné PS Plus dosáhlo 47,6 milionu aktivních uživatelů v posledním fiskálním čtvrtletí (od 1. 1. do 30. 3. 2021). Sony chce základnu předplatitelů posilovat, což znamená investovat do služby další peníze. Podle všeho lze očekávat další zajímavé hry, které budou nabízeny v rámci PS Plus a PS Now.

Právě PlayStation Plus se jeví jako možná konkurence pro Xbox Game Pass. S uvedením PS5 na trh spustila Sony speciální kolekci pro předplatitele PS Plus, která nabízí výběr nejlepších PS4 her na PS5. Zahrnuje například God of War z roku 2018, Bloodborne, Uncharted 4, Ratchet & Clank, The Last of Us Remastered, The Last Guardian, Days Gone, Fallout 4, Mortal Kombat X, Detroit: Become Human nebo Resident Evil 7.