Nejoblíbenější a největší streamovací platforma pro filmy a seriály na světě chce od příštího roku rozšířit svou činnost o streamování videoher. Za tímto účelem najal Netflix bývalého manažera Electronic Arts a Facebooku (Oculusu).

O přechod do nového odvětví se má postarat Mike Verdu na pozici viceprezidenta pro vývoj her. Verdu měl dříve na starost hry a obsah pro virtuální a rozšířenou realitu ve společnosti Facebook, kde spolupracoval s lidmi vyvíjejícími další modely brýlí Oculus VR. Mezitím Verdu vedl EA Mobile a dohlížel na studia zodpovědná za hry jako Star Wars: Galaxy of Heroes, Plants vs. Zombies nebo SimCity BuildIt.

Podle informací agentury Bloomberg nemá Netflix pro hry vytvořit samostatnou platformu. Místo toho má současnou platformu rozšířit o nový obsah. Tady je zajímavé, že obohacení o hry by údajně nemělo zvýšit cenu měsíčního předplatného Netflixu. Pokud je to pravda, tak jde o chytrý tah a možnost, jak zajistit, že Netflix bude nadále nejoblíbenější platformou pro streamování - Netflixu totiž postupně roste konkurence, například HBO Max nebo Disney Plus. Nehledě na to, že hry jsou další možností, jak může Netflix růst.

Otázkou zůstává, jak ambiciózní Netflix ve videoherním světě bude. Jednou z možností je uzavřít partnerství s jinými vývojáři a vydavateli s cílem dostat na platformu jejich hry. Vypadá to ale, že Netflix se hodlá pustit i do vývoje vlastních her. V následujících měsících chce společnost vytvořit vlastní tým. Mezitím na svých stránkách zveřejnila volné pracovní pozice související s vývojem her.

Další otázkou je, zda hry budou pouze streamované - v tomto případě by se Netflix musel potýkat s obvyklými problémy jako je latence a kvalita obrazu. Nabízí se také možnost, že tituly bude možné stáhnout a nainstalovat na své zařízení.

Mluvčí Netflixu na zvěsti o zapojení do videoherního průmyslu v květnu letošního roku uvedl:

„Naši uživatelé oceňují kvalitu a rozmanitost našeho obsahu. Proto stále rozšiřujeme naši nabídku - od seriálů a dokumentů až po originální filmy, cizojazyčné originály a reality show. Naši uživatelé také rádi hlouběji pronikají do příběhů, které mají rádi - prostřednictvím interaktivních pořadů jako jsou Black Mirror: Bandersnatch, You vs. Wild a hrám založených na seriálech Stranger Things, Money Heist a To All the Boys. To je důvod, proč se těšíme, že ve světě interaktivní zábavy toho budeme dělat víc.“

Videohry nejsou Netflixu úplně cizí. Společnost již například zapůjčila licenci na seriál Stranger Things vývojářům třetích stran. Představila také několik interaktivních příběhů - včetně Minecraft: Story Mode. Při sledování tohoto typu inscenace se diváci mohou rozhodovat za postavy.