A už jsou tady zas! Ne tedy uprchlíci nebo triggerovaní fanoušci skupiny Sabaton... Nýbrž lootboxy. Kdekdo by si myslel, že už o nich takřka není co říci. Svým způsobem je to i pravda. A zatímco všude se o nich "pouze mluví", případně jsou pod drobnohledem vědců, v Německu se proti lootboxům chystá radikální zásah. Německá organizace Youth Protection Commission je chce na základě studie zakázat. Se zprávou přišel německý deník Welt.

Studie vzešla z německé univerzity v Hamburku. Podle ní je počet hazardních elementů u videoher stále vyšší. Zisk je prý ovlivněn malou skupinou hráčů, jejíž vklady se výrazně podepíšou na příjmech dané společnosti. Předseda německé organizace uvedl, že lootboxy narušují postoj dětí a minoritních skupin ke gamblerství. I proto zvažují možnost zákazu lootboxů, jestliže nedojde k zásadní regulaci.

Rozhodnutí v Německu má padnout v březnu. Pokud by zákaz prošel, je možné, že Německo budou následovat další země s podobnou skepsí vůči lootboxům. Jedná se zejména o Velkou Británii, Belgii, Nizozemsko či Hawaii a Washington v USA.