Letošní oficiální den Star Wars, který tak jako každý rok proběhl 4. 5., vcelku zklamal. Žádné odhalení spekulovaného remaku Star Wars: Knights of the Old Republic či jiné nové hry, žádné velké oznámení spojené s filmy nebo seriály, zkrátka a dobře, nedošlo na nic velkého. Za řeč tak ve výsledku stojí snad jen ukázka "funkčního" světelného meče, samozřejmě náš velký kvíz a premiéra výborné první epizody nového animovaného seriálu Star Wars: The Bad Batch na Disney+ (o kvalitách epizody bychom ale samozřejmě neměli nic vědět, když u nás Disney+ není k dispozici). Tu a tam se ale přeci jen dalo narazit na různé zajímavosti, třeba na žebříček 10 nejprodávanějších Star Wars her v USA.

Přečtěte si také: Star Wars Jedi: Fallen Order vyjde i na nové konzole

S žebříčkem, který sahá od ledna 1995 do současnosti a který počítá s fyzickými i digitálními prodeji na PC (potažmo na Steamu v případě digitálního prodeje) a na konzolích na území Spojených států, přišel analytik Mat Piscatella z The NPD Group na Twitteru. Piscatella tak odhalil, že nejprodávanější Star Wars hrou zůstává Battlefront z roku 2015. Ten byl sice ve své době kritizován kvůli nedostatku obsahu, promyšlená marketingová kampaň a úchvatná grafika, která dodnes patří mezi absolutní špičku, se ale přesto postaraly o velký komerční úspěch, o němž se hovořilo již v měsících po vydání. Tehdejší atmosféra velkolepého návratu Star Wars měla nepochybně také podíl, což je znát i na úspěchu sedmé filmové epizody Star Wars s podtitulem Síla se probouzí. Ta zaútočila na kina po celém světě pouhých několik týdnů po vydání Battlefrontu a stal se z ní jeden z nejvýdělečnějších filmů všech dob.

Velmi překvapivá a potěšující je přítomnost skvělé akční adventury Star Wars Jedi: Fallen Order, která vyšla v roce 2019, na druhém místě. To jen znovu dokazuje, že i v dnešní době hráči na singleplayerové tituly slyší. Kromě velmi příznivých ohlasů ze strany kritiků i hráčů pak teoreticky mohl hrát roli fakt, že byl v době vydání hry celý svět zmlsaný první řadou seriálu The Mandalorian. Ten sice s Fallen Orderem nemá přímou dějovou souvislost, ale Star Wars je pořád Star Wars.

Na třetím místě najdeme Star Wars: Battlefront 2 z roku 2017. Není pochyb o tom, že by se umístil lépe nebýt výrazné kontroverze spojené s loot boxy a grindem při vydání hry. Tvůrci sice většinu problémů dokázali odstranit buď hned při vydání, nebo do několika měsíců poté, pachuť této kontroverze však nikdy úplně nezmizela. Někteří méně informovaní hráči mají koneckonců Battlefront 2 spojený s problematickým startem a loot boxy dodnes, přestože se z druhého Battlefrontu od EA a DICE stala postupem času velmi slušná hra.

Další příčky pak potvrzují historický úspěch LEGO Star Wars her i původních Battlefrontů z let 2004 a 2005, na nichž pracovalo dnes už neexistující studio Pandemic. V případě obou sérií se v minulosti skutečnost, že v rámci Star Wars her patří mezi nejprodávanější, s oblibou používala v marketingu. Nepřekvapí ani zájem o The Force Unleashed z roku 2008 či Shadows of the Empire (1996), jelikož ve své době šlo o dost výrazné události a snadno přístupné tituly, které se trefily do doby, v níž chyběl jakýkoliv nový Star Wars film.

Překvapením však může být úplná absence prvního či druhého dílu Star Wars: Knights of the Old Republic. Obě hry však vyšly jen na PC a první Xbox v době, kdy bylo na trhu nových Star Wars her víc než dost, navíc šlo o RPG, tedy o žánr, který měl pravděpodobně ve své době větší úspěch v jiných regionech.

Za zmínku stojí ještě absence nejnovější hry z předaleké galaxie, loňské letecké akce Star Wars: Squadrons. S výjimkou MMORPG The Old Republic se jedná o jedinou Star Wars hru od EA, která na žebříčku 10 nejprodávanějších her v USA chybí. I v tomto případě se však jedná o žánr, který není z nejpřístupnějších, na prodejích se mohly podepsat také vlažnější reakce, za které může především nepovedená singleplayerová kampaň a sice kvalitní, ale velmi brzy polomrtvý multiplayer. O tom, že hra vyšla teprve ke konci minulého roku, nemluvě.