Včera, 31. 5., bylo z digitálních obchodů odstraněno několik starších her ze série Need for Speed a jejich online služby budou ukončeny v srpnu letošního roku.

Do důchodu se odeberou tituly Need for Speed Carbon, Shift, Shift 2: Unleashed, The Run a Undercover. Všech pět her už není možné koupit v digitálních obchodech a přestala v nich fungovat in-game ekonomika s nákupem součástek do aut a měny. Online služby, včetně žebříčků a matchmakingu, zůstanou aktivní do 31. 8. letošního roku. Poté budou servery vypnuty a hry přestanou podporovat multiplayer.

„Rozhodnutí vyřadit hry a poslat je do důchodu není nikdy snadné, ale nyní se soustředíme na budoucnost Need for Speed. Týmy vývojářů a provozní zaměstnanci vložili do vývoje, tvorby, vydávání a udržování her v průběhu let spoustu času a vášně. Počet hráčů však dospěl do bodu, kdy již není možné pokračovat v práci v zákulisí, která je nutná pro udržení Need for Speed Carbon, Need for Speed Undercover, Need for Speed Shift, Need for Speed Shift 2: Unleashed a Need for Speed The Run v chodu,“ uvedl komunitní manažer Max Myrus na subredditu série NFS.

Zpráva není překvapivá, když si vezmeme, že nejstarší NFS Carbon vyšlo v roce 2006 a nejmladší NFS The Run v roce 2011. Od té doby vyšlo dalších šest dílů Need for Speed, posledním je Heat z roku 2019.

V předplatném EA Play je k dispozici několik dalších dílů Need for Speed, včetně Heat, Payback a Rivals.

V současné době studio Criterion Games pracuje na novém dílu. Možná ho uvidíme 22. 7. 2021 na akci EA Play Live, kde se objeví nový Battlefield a nejspíš i Dragon Age od BioWare.