Spousta hráčů netrpělivě čeká na PlayStation 5. Rádi by si ji koupili, ale nemohou, protože poptávka výrazně převyšuje nabídku. Do toho promlouvají překupníci, kteří ve velkém skupují novou generaci konzolí s cílem prodat ji se ziskem. V mnoha případech se jim to daří.

Do konce minulého fiskálního roku Sony prodala 7,8 milionu kusů PlayStation 5. To je o něco více než měla za stejnou dobu ve své době na kontě PS4. Do konce března 2022 chce japonská společnost prodat 14,8 milionu kusů. Aby tento cíl splnila, dojde od léta k navýšení výroby.

Šéf PlayStation prozradil, že pracují na tom, aby se ještě během léta na trhu objevilo více konzolí PlayStation 5.

„Snažíme se situaci co nejvíce zlepšit. V létě a určitě i v druhé polovině roku dojde k nárůstu produkce. Doufáme, že se v tomto období rovnováha mezi nabídkou a poptávkou vrátí k normálu,“ prohlásil Jim Ryan v rozhovoru pro Wired.

Přečtěte si také: Sony pracuje na více než 25 hrách pro PlayStation 5

Neznamená to, že by se PlayStation 5 začala povalovat v obchodech, ale Sony připravuje další dodávky, aby zajistila, že hráči, kteří mají konzoli předobjednanou, si ji budou moci koupit.

Hiroki Totoki, finanční ředitel Sony, během hovoru s investory potvrdil nelehkou situaci. Podle něj Sony nemůže v následujících měsících zajistit, že si všichni budou moci PlayStation 5 bez problémů koupit. Totoki odhaduje, že se situace vrátí do normálu až v březnu 2022.

Nedostatek PlayStationu 5 nebrání Sony pracovat na hrách. Včera jsme vás informovali, že interní studia PlayStationu chystají více než 25 titulů pro PS5. Má jít o rozmanitý výběr her různých žánrů a velikostí.

Přečtěte si také: Sony má plánovat vylepšený model konzole PlayStation 5 s 6nm procesorem

PRVNÍ MAJITELÉ PS5 HRAJÍ VÍCE

Od listopadu minulého roku do konce března toho letošního majitelé PS5 na konzoli strávili o 81 % více času než první majitelé PS4 ve stejném časovém rámci v letech 2013-2014. Ve stejném období došlo rovněž k 11% nárůstu prodeje softwaru PS5 - ve srovnání s PS4.

Za nárůstem je s největší pravděpodobností podepsána globální pandemie koronaviru. Lidé jsou více doma a častěji hrají hry. O tom vypovídá další statistika. Meziročně se počet odehraných hodin na platformách PlayStationu zvýšil o 20 %.