Nová generace konzolí od společnosti Sony a Microsoft trpí nedostatkem produkce. Ředitelka AMD Lisa Su na brífinku zmínila, že problémy s výrobou komponentů budou trvat přes půlku roku. Poté by se měla produkce zvýšit.

Přečtěte si také: S koupí PlayStation Plus, PS5 a her pro konzole a PC počkejte, budou slevy

O konzole byl v minulém roce velký zájem, to, společně s pandemií koronaviru, jsou důvody, že jsou nyní nedostatkovým zbožím. AMD navíc kromě čipů do populární PS5 prodává procesory a grafické karty, po kterých byla v minulém roce, a je i teď, poptávka asi shodná.

AMD by podle Lisy mělo výrazněji navýšit produkci zhruba v polovině roku 2021, tehdy by už také měla produkce dorovnat poptávku. Můžeme si tak být jisti, že zhruba v půlce roku už by se mohly PS5 dostat na police obchodů společně s Xbox Series X a Xbox Series S.

Oficiální čísla prodejů ani jedné konzole neznáme, server VGChartz v rámci shromaždování údajů od obchodů a distributorů odhaduje, že se PlayStation 5 blíží k pěti milionům prodaných kusů (4 945 236) a Xbox Series X/S má mít 2 801 306.

Společně s tímto oznámením vydalo AMD roční ekonomickou zprávu, oproti minulému roku příjmy narostly o 44 %. Tomu svědčilo vydání nových konzolí, prodeje grafických karet a hlavně procesorů, u těch mobilních AMD tento rok zažilo největší podíl trhu v historii.