Na společnosti Sony a Microsoft se snáší kritika hráčů, kteří si nemohou koupit PlayStation 5 a Xbox Series X/S. Situaci nepomáhá hrobové ticho ze strany obou firem, které nedokážou říct, kdy bude v obchodech dostatek kusů nové generace konzolí. Různé indicie z minulého roku napovídaly, že situace by se měla postupně zlepšit během prvních měsíců letošního roku. K některým šťastlivcům se konzole dostaly, ale poptávka nebyla ani zdaleka uspokojena.

Šéfka AMD minulý týden prohlásila, že situace ohledně PS5 a Xbox Series X/S se může zlepšit ve druhé polovině roku. AMD vyrábí čipy pro obě generace nových konzolí. Realita může být mnohem horší. Nejnovější zprávy poukazují na nedostatek až do letošních Vánoc. Informace obdržela agentura Bloomberg od zdrojů v rámci dodavatelských řetězců komponentů. Ty tvrdí, že situace není dobrá a všechny firmy se potýkají s nedostatkem potřebných součástek.

Výrobci herních konzolí se již rok potýkají s nedostatkem komponentů, a to poté, co globální pandemie koronaviru uzavřela základní dodavatelské řetězce. K tomu se ještě zvýšila poptávka po herních konzolích, lidé jsou doma a mnohem častěji hrají hry.

Problémy se nejvíce týkají konzolí nové generace od Sony a Microsoftu, stejně tak nových grafických karet GeForce RTX od Nvidie – Nvidie očekává problémy nejméně do dubna/apríla 2021. Většina zásob měla být vyprodána během několika minut.

Podle informací Bloombergu za část problémů mohou asijské společnosti odpovědné za světové dodávky pokročilých polovodičů, které nedokážou uspokojit zvýšenou poptávku. Situaci nepomáhají hromadné zásoby velkých společností. Obři jako Huawei a Apple začali hromadit komponenty v reakci na tvrdé americké sankce v loňském roce.

Tyto polovodiče vyrábí pouze TSMC a Samsung Electronics Co. Vedení TSMC v posledním konferenčním hovoru potvrdilo, že zákazníci nashromáždili více zásob, než je obvyklé, aby se chránili před nejistotami, které mohou nějakou dobu přetrvat.

Přečtěte si také: PlayStationu 5 se zatím prodalo 4,5 milionu kusů

Vedení společnosti Sony minulý týden připustilo, že globální nedostatek komponentů může ovlivnit distribuci PlayStationu 5 v příštím finančním roce. Sony doufá, že od 1. 4. 2021 do 31. 3. 2022 prodá 14,8 milionu kusů své nové konzole. Zatím se mělo podařit prodat kolem 4,5 milionu kusů.

Minulý týden před investory promluvil prezident Nintenda Shuntaro Furukawa. Japonská společnost má prozatím dostatečný přísun komponentů navzdory nedostatkům v celém odvětví.