Dnes nepřinášíme dobrou zprávu pro ty, co čekají na novou grafickou kartu, PlayStation 5 nebo Xbox Series X/S. Nové zprávy nasvědčují tomu, že po celý letošní rok bude nedostatek důležitých čipů potřebných k výrobě grafických karet a konzolí nové generace od Sony a Microsoftu.

Analytická společnost Trendforce odhaduje, že poptávka po čipech převyšuje možnosti výroby až o 30 procent. Hlavní továrny na výrobu polovodičů přitom zvýšily meziročně výrobu o 20 %. Přesto to nestačí. Problémy se netýkají pouze výše zmíněných produktů, ale také například automobilového průmyslu.

Podle Trendforce může nedostatek čipů trvat tři až čtyři čtvrtletí. To by znamenalo do konce letošního roku, případně do začátku toho nadcházejícího. Stejně to vidí prezident tchajwanské společnosti Innolux Corp, jež se specializuje na výrobu LCD panelů. James Yang uvedl, že nedostatek mikročipů a základních komponentů pro výrobu nejnovějších elektronických produktů přetrvá nejen po celý rok 2021, ale potrvá i na začátku roku 2022.

Z toho důvodu všechny hlavní společnosti v oblasti elektroniky urputně bojují proti sobě, aby si zajistily zásoby, včetně automobilového průmyslu, továren, 5G smartphonů a samozřejmě herních společností, které vyrábějí konzole a grafické karty.

Pokud nedostatek čipů bude tak dlouhý, můžeme očekávat menší počty vyrobených konzolí a grafických karet. Nedostatek těchto produktů může promluvit i do vydávání her. Největší pecky by mohl postihnout odklad. Přitom o PlayStation 5 je velký zájem. Dokládá to online fronta až 55 000 lidí v britském obchodě Currys. Tento počet lidí čekal na spuštění prodeje omezeného množství kusů PS5. Jak se posléze ukázalo, obchod měli k dispozici jen malé množství kusů a velká část čekajících byla zklamaná. Ve skutečnosti ale mohla být fronta mnohem delší/větší.

Přečtěte si také: GTA 5 pro PS5 a Xbox Series X/S nebude obyčejný port, ale skvělý zážitek

I přes značné problémy v počtech vyrobených kusů se Sony podařilo do prosince/decembra 2020 prodat více než 450 tisíc kusů PlayStationu 5 ve Velké Británii. Microsoft měl dosáhnout na více než 310 tisíc kusů konzolích Xbox Series X a Xbox Series S. Sony díky tomu dosáhla generovaného výnosu 191 milionů liber a Microsoft na 118 milionů liber.

Naproti tomu Nintendo Switch v roce 2020 dosáhlo tržeb 367,4 milionu liber – prodalo se 1,5 milionu kusů. Tím překonalo obě konzole nové generace, ovšem nesmíme zapomenout, že Nintendo na to mělo celý rok, zatímco PS5 a Xbox Series X/S vyšly v listopadu/novembri. S daty o prodejích přišli redaktoři serveru GamesIndustry.biz.

Mnozí na PS5 čekají od září/septembra minulého roku, kdy si konzoli předobjednali. Máte jednu z next-gen konzolí předobjednanou? Pokud ano, jak dlouho čekáte?