Navzdory velkým problémům, vrácení peněz nespokojeným hráčům a odstranění hry z PlayStation Store je Cyberpunk 2077 zlatým dolem. Vyplývá to z odhadovaných finančních výsledků CD Projektu.

Polská společnost se pochlubila, že konsolidované výnosy z prodeje dosáhly na 2,1 miliardy polských zlotých (562,5 milionu dolarů) a čistý zisk tvoří 1,1 miliardy (303,5 milionu dolarů). Údaje nejsou auditovány. Oficiální a konečné výsledky budou zveřejněny ve výroční zprávě 22. 4. 2021.

I přesto tyto výsledky dokazují, jak velký dopad měl Cyberpunk 2077 na CD Projekt. Za celý rok 2019 firma vydělala 521 milionů zlotých, čistý zisk byl 175 milionů. Zajímavé je srovnání s rokem 2015, kdy v květnu/máji vyšel Zaklínač 3: Divoký hon. V tomto roce byly výnosy 0,7 miliardy zlotých a zisk 0,3 miliardy. Cyberpunk 2077 ovšem vyšel až v prosinci/decembri 2020.

Přečtěte si také: CD Projekt je odhodlán opravit Cyberpunk 2077

Rekordní výsledky byly pravděpodobně dosaženy díky komerčnímu úspěchu Cyberpunku 2077 založeného na RPG Mike Pondsmitha. Deset dnů po premiéře měla hra prodáno 13 milionů kusů - zaznamenala jeden z nejúspěšnějších startů v žánru RPG. Přitom vydání nešlo podle plánu, titul měl spoustu chyb a velké problémy s optimalizací na konzolích PlayStation 4 a Xbox One. Tento stav donutil Sony odstranit Cyberpunk 2077 z PlayStation Store.

CD Projekt RED se zavázal pokračovat v opravě Cyberpunku 2077. Polské studio doufá, že se hra bude v průběhu následujících let dobře prodávat. Minulý měsíc vyšel patch 1.2, jenž opravil 500 problémů. Nedávno byl zveřejněn hotfix 1.21.

Otázkou zůstává samostatný multiplayer Cyberpunku. Z vyjádření CD Projektu RED vyplývá, že k němu nemusí dojít. Místo toho se vývojáři chtějí soustředit na singleplayerová dobrodružství a hru více hráčů zahrnout do svých budoucích her ze světa Cyberpunku a Zaklínače.

„Nevidím možnost odložit Cyberpunk 2077 na polici. Jsem přesvědčen, že můžeme hru přivést do stavu, na který budeme hrdí, a úspěšně ji prodávat další roky,“ cituje generálního ředitele CD Projektu agentura Reuters.

„Dříve jsme naznačovali, že náš další AAA projekt bude multiplayerový Cyberpunk. Vzhledem k našemu novému systematičtějšímu a hbitější přístupu jsme se rozhodli tento plán přehodnotit. Nezaměřujeme se primárně na jeden velký online zážitek nebo hru, ale na online zážitek ve všech našich značkách v budoucnosti,“ řekl na konci minulého měsíce Adam Kiciński.