Poslední léta zrovna nepřála osobnímu setkávání, a to se dotýkalo jak běžných mezilidských vztahů, tak zejména těch pracovních. Oznamování nových her, představování produktů a komunikace většiny technologických firem se tak přesunula do on-line prostředí a povětšinou probíhala pouze jednosměrně, a to ve formě streamů či tiskových zpráv. To má jistě své výhody, co se rychlosti zveřejnění týká, ale příliš to nepřeje zvídavým dotazům a osobnějším zkušenostem. Jsem tak rád, že nejtěžší časy máme snad už za sebou a jednou z prvních vlaštovek „návratu k normálu“ bylo pro mě navštívení novinářské akce ASUS Intel Performance Day uprostřed národního parku Malá Fatra poblíž Žiliny. Právě zde jsem společně s dalšími novináři dostal příležitost popovídat si s lokálními zástupci společnosti ASUS pro Českou a Slovenskou republiku a také s Ivanem Besskyim, vedoucím technické PR komunikace ASUSu pro celou Evropu, Střední východ a Afriku.

Prezentace začala rekapitulací posledních dvou let, které byly pro vyznačení dalšího směrování celé společnosti kritické. ASUS se úspěšně pokouší udávat nové trendy na poli výpočetní techniky, zejména co se týká výkonosti a kvality. Všimnout jsme si toho mohli například i na samotných zobrazovacích panelech. V průběhu roku 2021 ASUS suverénně vedl v nasazování OLED panelů do notebooků a svůj podíl na tomto trhu vytáhl na celých 68 %. Pro lidi, kteří pro svou práci či zábavu potřebují věrné podání barev, se tak doslova stal značkou číslo jedna.

Zákazníci, kteří ocení věrné podání barev, ale také ve většině případů vyžadují i velmi vysoký výkon. Stačí se zeptat jakéhokoliv tvůrce obsahu, který denně pracuje s grafickými nebo střihačskými programy. Podobné požadavky má přitom od notebooku téměř každý uživatel a hovoří o tom i výsledky výzkumu společnosti KANTAR z roku 2019, kde měli uživatelé napříč celým světem vybírat, co je právě pro ně nejkritičtějším faktorem při výběru nového zařízení. Výkon dominoval na prvním místě u více než 70 % respondentů a důležitý tak není jen pro hráče, ale téměř většinu uživatelů přenosných počítačů.

Výrobci se sami mohou rozhodnout, jakou variantu procesoru ve svém notebooku použijí. Někteří se drží při zemi, protože chtějí ušetřit, případně se bojí, že by procesor neuchladili. Právě data KANTARU ovšem ASUS vedla nadále pokračovat v nasazování výkonnějších procesorů, a to i v segmentu úsporných zařízení. Tam, kde konkurence dává například v rámci Intelu přednost čipům U28, P28 nebo H35, tak ASUS sází na Intel H45W. I slabší procesor této řady, jako i5-11400H, v benchmarcích poráží i7-11370H o bezmála 30 %. Vyšší výkon si samozřejmě bere svou daň na spotřebě a tím pádem i na celkové výdrži baterie. Rozdíl je ovšem nižší, než byste mohli předpokládat. Při aplikacích, které nevyžadují vysoký výkon, je díky modernější architektuře spotřeba navzdory vyššímu příkonu téměř stejná. Vysoký odběr je tak využíván pouze tehdy, když ho skutečně potřebujete, a právě to otevírá cestu širším možnostem použití.

Odvěkým nepřítelem výkonných notebooků jsou odjakživa provozní teploty, a to je tak při nasazování silnějších čipů právě to odvětví, na které se ASUS musel primárně soustředit, aby mělo použití těchto procesorů nějaký smysl. O tišší a efektivnější odvod tepla se u nejsilnějších modelů bude starat technologie 3D Vapor Changer, která zajišťuje účinnější vedení tepla k větráčkům s větším množstvím tenčích lopatek. Prozatím jsme to mohli vidět pouze u modelu ZenBook Pro 16X, ale nasazení se postupně dočkáme i u dalších strojů.

Osobně mě právě u Zenbooku nejvíce bavilo zkoumat, jak je vlastně celé tělo notebooku stavěno. Řešení Air-flow tak už rozhodně není doménou pouze stolních počítačů. Jemné nadzvednutí klávesnice při rozevření notebooku tak sice může působit na první pohled nestandardně, ale ve výsledku je vlastně bližší sklonu klasických klávesnic a díky precizní konstrukci ani nedochází k žádnému vyklání. ASUS dokonce vyslyšel i volání mnohých technologických redaktorů a celou konstrukci upravil tak, aby teplý vzduch nefoukal na zobrazovací panel tak jako u předešlé generace, ale do stran a dozadu. Jisté je, že ASUS i Intel rozhodně mají co nabídnout a my se tak nemůžeme dočkat, až budeme moct ověřit, jestli se veškeré vyhlídky do budoucna podaří naplnit.

Přečtěte si také: ASUS představuje AirVision M1, brýle pro rozšířenou realitu