Před třemi měsíci si Rusové představovali, jak vytvoří národní videoherní engine, který bude bezplatně k dispozici ruským vývojářům a umožní jim vytvářet projekty v případě, že budou odstřihnuti od Unreal Enginu, CryEnginu, Unity a dalších západních technologií, čehož se tamní tvůrci právem obávají.

Jak se ale nyní ukázalo, engine je pro Rusko moc nákladný. Stát odmítl vývoj technologie financovat s tím, že by byl drahý a nevyplatil se.

Maksut Šadajev, ministr pro digitální rozvoj, v projevu v ruském parlamentu dodal, že program na podporu ruských vývojářů využívající národní engine by mohl počkat na soukromé financování. Údajně se dokonce našel tajemný investor, který chce projekt udržet při životě, informuje server Vedomosti. Podle ruských vývojářů si vývoj vyžádá miliardu rublů, aby se vůbec mohl uskutečnit. Nemluvě o dalších investicích pro jeho zdokonalování v dalších letech. Je tak otázkou, zda tajemný investor bude mít dostatek peněz, aby celý vývoj financoval.

Ambiciózní plány měly podporu velkých jmen v ruském technologickém sektoru, jako je státem kontrolovaná alternativa Facebooku jménem VKontakte nebo největší poskytoval digitálních služeb v Rusku, firma Rostelecom. Přesto se projekt v ruském parlamentu střetl s tvrdou realitou.