Konflikt mezi Naconem a Frogwares ohledně The Sinking City pokračuje. Francouzská vydavatelská společnost byla před pár dny obviněna ukrajinskými vývojáři z prodeje nelegální kopie hry na Steamu. Nacon se brání narčení a tvrdí, že Frogwares opět sabotuje jejich investice do hororové detektivky.

Před necelým týdnem začal Nacon na Steamu prodávat The Sinking City poté, co pařížský odvolací soud předběžně rozhodl o tom, že Frogwares ukončili smlouvu zjevně protiprávně. Frogwares ale vyzvali fanoušky, aby si tuhle verzi nekupovali, obrátili se na Valve a obvinili Nacon z prodeje nelegální/pirátské verze The Sinking City. Majitel Steamu zareagoval a v rámci DMCA stížnosti hru ze svého obchodu odstranil.

Přečtěte si také: Nacon měl podle vývojářů na Steam nahrát nelegální kopii The Sinking City

Podle Naconu je odstranění pouze dočasné a The Sinking City se na Steam vrátí poté, co Valve obdrží všechny potřebné právní dokumenty. Francouzská firma je přesvědčena, že je jediným výhradním distributorem hry a Frogwares opět sabotuje její investice do tohoto titulu.

Nacon v prohlášení přiznává úpravu hry. Nespecifikované third-party studio mělo The Sinking City upravit, aby se hororová detektivka mohla prodávat na Steamu. Umožnit to měla klauzule v původní smlouvě mezi Naconem a Frogwares. Tuto smlouvu ale Frogwares vypověděli již loni poté, co měl Nacon odmítnout zaplatit zbývající peníze. Údajně se má jednat o licenční poplatky ve výši jednoho milionu eur. Plus si měl Nacon nárokovat práva na značku, s čímž Frogwares nesouhlasili.

Nacon tvrdí, že Frogwares zaplatil 8,9 milionu eur. V této částce mají být zahrnuty licenční poplatky, financování vývoje hry a všechny platby ze Steam verze. Když k tomu přičteme náklady na marketing, tak Nacon měl podle svých slov do The Sinking City investovat více než 10 milionů eur.

Nacon se opírá o rozhodnutí pařížského odvolacího soudu. Ten již v říjnu/októbri loňského roku vyzval Frogwares, aby se zdrželi jakýchkoli dalších kroků, které by ovlivnily jejich smlouvu s Naconem, dokud nebude rozhodnuto, zda Nacon porušil dohodu tak jak studio tvrdí. Nacon poukazuje na to, že všechna soudní rozhodnutí v tomto sporu byla ve prospěch společnosti Nacon.

Od vynesení předběžného verdiktu měl Nacon opakovaně a neúspěšně požádal Frogwares o opětovné zpřístupnění hry ve službě Steam. Vývojáři to ale odmítli, a tak Nacon využil klauzule ve smlouvě a obrátil se na jiné studio, aby hru upravilo. U upravené verze bylo nadále uváděno, že vývojářem The Sinking City jsou Frogwares a firma by obdržela honoráře z prodeje.

Přečtěte si také: Velká aktualizace pro PS4, Valheim prodal 5 milionů, mučení poezií v Crusader Kings 3

Podle Naconu je zajímavé, že Frogwares s nimi nechtějí spolupracovat, ale sami se měli pokusit vrátit The Sinking City na Steamu, aniž by uvedli Nacon jako vydavatele.

Bitva mezi Naconem a Frogwares ohledně The Sinking City bude dlouhá a o všem bude muset rozhodnout soud.

Připomeňme, že The Sinking City vyšlo na PC, PlayStation 4, Xbox One a Nintendo Switch. Frogwares před pár týdny začali prodávat vylepšenou PlayStation 5 verzi. Z důvodu sporu s Naconem bez možnosti upgradu pro majitele PS4 verze.