Minulý týden vývojáři The Sinking City varovali před nákupem této hry na Steamu. Ukrajinské studio Frogwares tvrdilo, že se jedná o starou verzi detektivní akce bez dodatečného obsahu, achievementů nebo cloudového úložiště. Dnes odhalují podrobnosti hodně podivného příběhu. Vydavatelství Nacon mělo podle Frogwares na Steam umístit nelegální/pirátskou kopii.

The Sinking City vyšlo v létě roku 2019 na PC, PlayStation 4 a Xbox One od vydavatelské společnosti Nacon (v té době BigBen Interactive). O rok později byla ale hra odstraněna z většiny digitálních obchodů kvůli sporu mezi Frogwares a Naconem. Zástupci Frogwares neobdrželi od Naconu domluvenou částku (mělo jít o milion eur) a z toho důvodu ukončili s firmou spolupráci. Nacon se bránil s tím, že se je Frogwares snaží zdiskreditovat v očích veřejnosti.

Před pár týdny začalo Frogwares prodávat vylepšenou PlayStation 5 verzi The Sinking City a na Steamu se z ničeho nic se znovu objevila PC verze. Jak ale vývojáři varovali, není od nich.

Ukrajinský tým popsal zákulisí příběhu v oficiální zprávě. V té tvrdí, že Nacon hacknul a změnil kód The Sinking City. Na Steamu se má prodávat nelegální/pirátská kopie, která byla upravena. Nacon ji měl koupit legálně na Gamesplanet, dekompilovat nebo hacknout a změnit některé soubory. Má jít o třetí pokus Naconu vydat The Sinking City znovu na Steamu.

„26. 2. 2021 se k našemu velkému překvapení ukázalo, že na Steam byla nahraná nová verze The Sinking City. Frogwares však takovou verzi neposkytli. Není to poprvé, co se něco takového stalo. 28. 12. 2020 nás Alain Falc, majitel a generální ředitel společnosti Nacon, písemně varoval, že máme 48 hodin na nahrání nové verze na Steam, jinak využije všechna dostupná řešení podle zákona a smlouvy. O 48 hodin později Nacon zakoupil verzi The Sinking City prostřednictvím Gamesplanet a nahrál ji na Steam jako by to byla Steam verze. Ihned po vypršení ultimáta Nacon porušil zákon a porušil smlouvu. Informovali jsme o tom Steam a zabránili jsme ve vydání hry, protože bylo jasné, že jde o ukradenou verzi titulu,“ odhalují Frogwares zákulisí celého příběhu.

Přečtěte si také: Únik ukázky z Elden Ring, demo Outriders pomohlo, Diablo 2 remaster využije DualSense

Tentokrát Nacon odstranil logo Gamesplanet, reklamu na Sherlock Holmes Chapter One a upravil další věci z Deluxe Edition hry. V očích Frogwares jde o poslední kapku.

Nacon přes britský Eurogamer trvá na tom, že se na Steamu prodává oficiální základní verze hry bez dalšího obsahu. Prodávat má hru, na kterou má podle smlouvy právo. V lednu letošního roku francouzský soud vynesl předběžný verdikt. Podle něj Frogwares ukončili smlouvu s Naconen nezákonným způsobem, The Sinking City se má vrátit do digitálních obchodů a vývojářům bylo důrazně doporučeno, aby nepodnikali další kroky.

„Aby bylo jasno, tohle je hacking, a pokud má hacking za cíl ukrást produkt a vydělat na něm peníze, říká se tomu pirátství nebo padělání,“ píše Frogwares ve zprávě. Studio údajně ví, jak se Nacon dostal k šifrovacímu klíči, aby odemkl soubory v Unreal Enginu a mohl je změnit. Za hacknutím The Sinking City má údajně stát zaměstnanec belgického studia Neopica - dceřiná společnost Naconu, která vytváří Hunting Simulator. Frogwares mají mít důkazy, které ve správný čas předloží.

Nacon ve vyjádření mluví o tom, že Frogwares hrají na obě strany a snaží se působit jako oběť.

„Byla to společnost Frogwares, která přišla do Naconu požádat o financování vývoje této hry a do dnešního dne společnost Nacon zaplatila Frogwares více než 10 milionů eur. Frogwares se spoléhala na naše marketingové a propagační týmy, což představuje tisíce hodin práce a investice v hodnotě několika milionů eur. Nyní, když byla hra vytvořena a vydána, hlavně díky penězům a práci od Naconu, by Frogwares ráda změnila podmínky smlouvy v jejich jedinou výhodu. Je snadné hrát oběť, ale vše, co chceme, je, aby Frogwares respektovala své závazky jak ve smlouvě, ta podle požadavků soudů,“ uvádí Nacon.