České nezávislé studio Charles Games pod záštitou Univerzity Karlovy musí řešit problém. Na Google Play se nesmí prodávat jejich naučná hra Attentat 1942. Společnosti Google vadí nacistická tematika a mobilní hra neprošla schvalovacím procesem v zemích jako je Německo, Rakousko, Rusko a Francie.

Attentat 1942 je historická adventura, která vypráví dějiny druhé světové války očima obyčejných lidí. Na hráče čekají morální dilemata i boj o přežití, přičemž na konci cesty odhalí osud svého dědy a další příběhy z doby nacistické okupace. Hra byla vytvořena ve spolupráci s historiky z Akademie věd České republiky a obsahuje české titulky.

„Píše se rok 1942 a Reinhard Heydrich, zastupující říšský protektor Protektorátu Čechy a Morava, umírá po atentátu. Pomsta nacistů je rychlá a krutá. Neunikl jí ani tvůj děda - po nečekaném zatčení gestapem skončí v koncentračním táboře. Ale proč? Byl zapojený do odboje? A pokud ano, jaký měl důvod to tajit?“ dočteme se v popisku hry.

Na verzích pro mobily a tablety s operačním systémem Android pracovali vývojáři šest měsíců a když chtěli konečně hru vydat na Google Play, tak narazili na problém s nacistickými odkazy ve hře. Když podali námitku proti názoru Googlu s tím, že jde o historicky přesnou hru, která prošla i u německých regulačních orgánů, tak přesto společnost neustoupila.

Přečtěte si také: Husa jako perfektní antihrdina - bez zákonů, bez hranic

„Google odmítl Attentat 1942 kvůli nacistickým odkazům. Po veškeré náročné práci, několika e-mailech, schválení německými regulačními orgány jsme frustrovaní. Jak máme udělat historicky přesnou hru o hrůzách z druhé světové války bez nacistů? Nevíme,“ píšou zástupci Charles Games na Twitteru.

Tohle je opravdu zajímavá situace z toho pohledu, že od německých regulačních orgánů dostal Attentat 1942 zelenou, tudíž se může na území Německa prodávat, což se děje v rámci PC verze na Steamu, ale Google z nějakého důvodu se rozhodl hru blokovat.