Ve zpětné kompatibilitě vévodí Microsoft. Společnost Sony pro PlayStation 5 přichystala pouze zpětnou kompatibilitu s PS4 hrami, zatímco na Xboxu Series X/S je možné hrát všechny hry z Xboxu One a stovky vybraných kousků z Xboxu 360 a dokonce i pár titulů z úplně prvního Xboxu. Koho by ale napadlo, že na nové generaci Xboxu je možné spustit hry ze staré generace konkurence.

Na Xboxu Series X/S je možné spustit hry z PlayStationu 2. Nejprve je ale nutné přepnout konzoli do speciálního vývojového režimu. Jedná se o rozhraní Universal Windows Platform pro programování aplikací na Windows 10, Xbox One a Xbox Series X/S. Pak je vám umožněno spustit emulátor RetroArch, přes který si lze užít ikonické tituly od Sony.

Přečtěte si také: Z Xboxu se možná stane aplikace pro vaše televize

Test učinil YouTube kanál Modern Vintage Gamer, který na Xboxu Series S spustil například Shadow of the Colossus, Silent Hill 2 nebo Gran Turismo 4. Pokud to budete také zkoušet, mějte na paměti, že řešení není dokonalé a při hraní jsou vidět poklesy snímkové frekvence, chyby v texturách a objevují se i problémy se zvukem.

Na emulátoru stále pracuje skupina nadšenců, kteří chtějí starší konzolové hry spustit zejména na počítačích.