Ačkoliv oznámení remaku RPG Star Wars: Knights of the Old Republic nedoprovázela žádná informace, která by naznačovala, že se na projektu podílí EA nebo BioWare, přesto se někteří mohou ptát, zda v něm přece jen nemají prsty. Originální hra z roku 2003 koneckonců vznikla právě ve studiu BioWare, které vlastní EA. Společnost Electronic Arts navíc donedávna vlastnila exkluzivní práva na vývoj nových AAA titulů se značkou Star Wars a nadále provozuje MMORPG Star Wars: The Old Republic od BioWare, které na příběh a odkaz Knights of the Old Republic navazuje.

Nyní už ale můžeme s jistotou prohlásit, že ani EA, ani BioWare se na vývoji hry Star Wars: Knights of the Old Republic - Remake nepodílí. Víme to i díky vtipnému vyjádření mluvčí EA, které obdržel známý moderátor Geoff Keighley jako odpověď na otázku, zda se Electronic Arts nebo BioWare na předělávce klasického RPG podílí. Proč vtipné? Posuďte sami.

„Jsme pyšní na naši dlouhotrvající spolupráci s Lucasfilm Games, která bude pokračovat i v nadcházejících letech. Naše talentované týmy vytvořily některé z nejúspěšnějších her v historii ságy Star Wars, včetně titulů Star Wars Jedi: Fallen Order, Star Wars: Battlefront, Star Wars: Galaxy of Heroes, Star Wars: The Old Republic a Star Wars: Squadrons. Zbožňujeme Star Wars a těšíme se na to, až vytvoříme další vzrušující zážitky, které si mohou hráči užít.“

Z tohoto vyjádření nám není do smíchu ani tak kvůli tomu, kolikrát v něm zazní Star Wars. Ani kvůli tomu, že si někdo dovolil zařadit Star Wars: Squadrons mezi nejúspěšnější Star Wars tituly. Koneckonců jde o počin, jehož singleplayerová kampaň je dodnes hlasitě kritizována, zatímco jinak solidní multiplayer byl tak moc úspěšný, že jeho podpora skončila pouhých několik měsíců po vydání. Jde spíše o to, že na otázku Spolupracujete na remaku Knights of the Old Republic? přišla nicneříkající odpověď, která by se dala shrnout slovy Věděli jste, že díky EA tu máme několik Star Wars her?. Což jednoduše nedává smysl, přestože pro velké společnosti jsou taková nicneříkající prohlášení vcelku typická. Prosté ne by ale určitě bylo vhodnější.

Navzdory tomu, jak je tato reakce banální a nesmyslná, z ní lze přesto vyčíst, že EA se na remaku, který připravuje studio Aspyr ve spolupráci s Lucasfilmem a jeho odnoží Lucasfilm Games, nepodílí. A nepodílí se na něm ani BioWare, což lze říct na základě o poznání smysluplnějšího vyjádření studia na sociálních sítích.

„Jsme pyšní na práci, kterou jsme odvedli na originálních Star Wars: Knights of the Old Republic, a upřímně se nemůžeme dočkat, až si zahrajeme remake od Aspyru! Zatímco budeme pokračovat v naší práci na Star Wars: The Old Republic, budeme pozorovat s velkým zájmem. Ať vás provází Síla.“

I toto vyjádření může svým způsobem pobavit, i když v pozitivnějším smyslu. Část o pozorování s velkým zájmem je totiž parafrází slov, která pronesl senátor Palpatine k malému Anakinovi Skywalkerovi na konci filmu Star Wars: Skrytá hrozba. Slov, která dnes již patří do zlatého fondu memů vzešlých z filmových prequelů. V první řadě je ale z takového vyjádření mnohem více patrné, že ani BioWare nemá s projektem Star Wars: Knights of the Old Republic - Remake nic společného. Stále tu ale zůstává fakt, že Aspyr najal pro vývoj hry několik bývalých zaměstnanců BioWare.

Star Wars: Knights of the Old Republic - Remake zatím nemá stanovené datum vydání, aktuálně je však ve vývoji ve verzi pro PC a PlayStation 5. Konzolová exkluzivita pro PS5 je v tomto případě pouze časová, bohužel stále nevíme, na jaké období se vztahuje.