Sony představila novou iniciativu nazvanou PlayStation Indies, díky které se na konzolích PS4 a PS5 objeví více nezávislých her. Dnes bylo odhaleno prvních devět titulů.

Shuhei Yoshida poznamenal, že v indie hrách vidí velký potenciál, protože vývojáři mohou rozvíjet své myšlenky a přicházet s odvážnými nápady, což u AAA her, které jsou velmi drahé, nemohou tvůrci riskovat.

PlayStation hráči se mimo jiné mohou těšit na českou adventuru Creaks od brněnských Amanita Design, akční plošinovku F.I.S.T: Forged In Shadow Torch, nevšední Haven, novou podobu značky Worms nebo na hackerskou záležitost Recompile. Spousta z představených her bude dostupná také na jiných platformách.

Přečtěte si také: U konzole PS5 jsou exkluzivní hry důležitější než kdy jindy, vzkazuje Sony

„Jsem potěšen, že mohu oficiálně oznámit iniciativu PlayStation Indies. Doufáme, že díky PlayStation Indies upozorníme a podpoříme to nejlepší z nezávislé scény. Naším cílem je udělat z PlayStationu nejlepší místo pro vývoj, hledání a hraní skvělých nezávislých her,“ prohlásil Yoshida s tím, že indie hry budou mít speciální místo ve službě PlayStation Now, počínaje Hello Neighbor, které bude přidáno tento měsíc.

F.I.S.T: FORGED IN SHADOW TORCH (PS4)

První představenou hrou je akční plošinovka F.I.S.T: Forged In Shadow Torch, která má brzy vyjít na PlayStation 4. Titul je popisován jako akční adventura ve stylu dieselpunku s antropomorfním zajíčkem ovládajícím obrovskou, ozbrojenou kovovou pěst. Nebude chybět průzkum originálního světa, ve kterém zvířata bojují proti invazi strojů, spousta tajemství a propojených místností a bojový systém v arkádovém stylu s jedinečnými zbraněmi a kombinovanými řetězci.

Hlavní postava, zajíc Rayton, má k dispozici tři zbraně: mechanizovanou pěst, vrták a bič. Každá z nich má své specifické vlastnosti a kombinované řetězce. Projekt pohání Unreal Engine 4.

MAQUETTE (PS4 A PS5)

Maquette je logická puzzle hra, která chce hráčům při průzkumu rekurzivního světa odhalit vzpomínky na lásku mladého páru. Hádanky budete řešit pomocí kreativního myšlení a manipulací velkých objektů, které jsou příliš těžké na to, aby se s nimi dalo pohnout v našem světě. Ostatně, celá hra je založena na magických pravidlech světa, který se liší od toho našeho. Má zvláštní pravidla, které musíte využít k řešení zapeklitých hádanek.

WHERE THE HEART IS (PS4)

Texaské studio Armature, které má ve svém portfoliu uvedenou práci na ReCore, Borderlands: The Handsome Collection, Duck Game, Dead Star nebo Bayonetta & Vanquish 10th Anniversary, se pochlubilo vývojem příběhové adventury Where the Heart Is.

Nová hra týmu čerpá inspiraci z fantazie a reality a má odpovědět na otázku „Co když?“. Jedná se o příběhovou adventuru zaměřenou na hlavní postavu jménem Whit, která se ztratí v jeskyni a nemůže najít cestu ven. Hráči mají prozkoumat minulost i budoucnost postavy a důležitou roli mají hrát volby a důsledky. Whit bude například muset odpovídat svému bratrovi, který je teenagerem. Whit si může vybrat, jak mu odpoví. Může podporovat jeho vášeň pro umění nebo sympatizovat s rodiči, kteří chtějí, aby Sege dokončil školu. Každopádně, obojí bude mít své důsledky.

Hra vyjde letos v zimě na PlayStation 4.

Creaks (PS4)

Včera brněnské studio Amanita Design (tvůrci série Samorost, Machinarium, Botanicula nebo Chuchel) tajemným obrázek na něco lákalo. Dnes se ukázalo, že šlo o již dříve představený projekt Creaks, tedy temnou plošinovku odehrávající se v podivném světě a zaměřené na vystrašeného chlapce, který má poznat své nové sousedy.

Radim Jurda na PlayStation Blogu potvrdil, že Creaks vyjde již toto léto na PS4. V oficiální tiskové zprávě se pak dozvíme, že hra dorazí v průběhu tohoto měsíce na PC, PlayStation 4, Xbox One i Nintendo Switch. Přesné datum v Amanita Design ještě ladí.

HEAVENLY BODIES (PS4 A PS5)

Alexander Perrin ze studia 2pt Interactive na PlayStation Blogu představil hru Heavenly Bodies, která dorazí nejen na PS4 a PS5, ale také na PC přes Steam, a to v roce 2021. Heavenly Bodies je podle jeho slov jedinečnou hrou, která zkoumá vesmír, tělo a nulovou gravitaci. Hráči se stanou statečným kosmonautem, jenž má jednu jedinou povinnost: udržet vesmírnou stanici v provozu. Tato vesmírná stanice je nejnovějším a největším vesmírným projektem lidstva.

Na první pohled zní úkol jednoduše, ovšem tvůrci se rozhodli simulovat spoustu věcí a obohatit hru o fyziku lana, stroje i vašeho těla. Vše má reagovat na podmínky v nulové gravitaci a vy se tomu budete muset přizpůsobit. Plus se občas stane, že vám nějaký nástroj upadne, špatně se chytíte atd.

Vývojáři se hodlají zaměřit na možnosti ovladače DualSense u PS5. Díky novým možnostem máme zažít hmotnost, strukturu, hustotu, energii a vibrace každého nástroje, který použijeme, a každého zařízení, kterého se dotkneme.

Důležitou součástí hry je online kooperace mezi PS4 a PS5 verzemi. Společně s kamarádem budete moci objevovat a kreativně dokončovat jednotlivé úkoly.

RECOMPILE (PS5)

Pokud vás během Summer of Gaming od IGN zaujala nevšední hra Recompile, která má dorazit v letošním roce na Steam, tak se na ni můžete těšit také na PlayStationu 5. Akční plošinovka se zaměřením na hackování, průzkum, boj a únik ve virtuálním světě byla dnes oznámena pro novou generaci konzole od Sony.

Celý příběh hry se odehrává během jedné sekundy, ale ve virtuální světě je čas vnímán jinak. Když prozkoumáváte Mainframe, objevíte důvod své existence, proč jste byli naprogramováni a pocítíte důsledky svých obtížných rozhodnutí, které v konečném důsledku ovlivní budoucnost tohoto světa,“ popsal hru Phi Ding, spoluzakladatel, programátor a designér ze společnosti PhiGames.

Jak jste možná uhodli, hra se soustředí na vytvoření první umělé inteligence s vědomím. Jaký druh AI bude vytvořen závisí zcela na vás, na vašem stylu hry a na tom, jak se rozhodnete.

INTRODUCING CARTO (PS4)

Okouzlující a inovativní logické dobrodružství. Tak to je popisek hry Introducing Carto od Humble Games, která si razí cestu na počítače i PlayStation 4. Abyste mohli prozkoumávat svět, budete ho muset postupně skládat, přesouvat jednotlivé dílky a sledovat, jak se celý svět mění. Prozkoumáte klidné, ale přesto tajemné země, odhalíte tajemství a budete řešit environmentální hádanky.

HAVEN (PS4 A PS5)

Kooperativní adventura Haven v posledních týdnech hodně zaujala. Jistě tak bude spousta hráčů potěšena, že titul míří i na PS4 a PS5, aby další hráči mohli prozkoumat nevšední svět ve výrazném grafickém kabátku od autorů Furi. Kromě PlayStationu dorazí Haven také na PC a Xbox One.

Worms Rumble (PS4 a PS5)

Červíci jsou zpět, ale v úplně jiné podobě, než byste čekali. Worms Rumble prezentuje novou podobu značky Worms a dorazí koncem letošního roku na PC, PlayStation 4 a PlayStation 5. Multiplayerové bitvy budou poprvé probíhat v reálném čase a do Battle Royale módu se bude moci zapojit až 32 hráčů. K dispozici bude také klasický Deathmatch a slibována je cross-play podpora se všemi verzemi. Navíc si budete moci červíky různě upravovat.