V budoucnu může vzniknout více filmů a videoher ze světa Pána prstenů a Hobita. Práva na díla J. R. R. Tolkiena jsou totiž na prodej. Zahrnují filmy, videohry, osmidílný televizní seriál, merchandising i zábavní parky.

Společnost Saul Zaentz Co. si podle magazínu Variety najala investiční banku ACF, aby se o prodej postarala. Ta má tento týden obcházet hollywoodské kupce. Očekává se, že prodej vynese více než dvě miliardy amerických dolarů.

Dá se předpokládat, že Saul Zaentz Co. chce všechna práva prodat jedné společnosti. Pokud by neuspěla, tak poté může sáhnout k rozdělení, což by ale způsobilo ještě větší zmatek v tom, co kdo může vytvořit.

Saul Zaentz Co. založil producent Saul Zaentz, který zemřel v roce 2017. Je mimo jiné zodpovědný za oscarové filmy jako Přelet nad kukaččím hnízdem, Amadeus nebo Anglický pacient.

Zajímavé je, že tato práva jsou nabízena k prodeji ve velmi specifické době, kdy Amazon plánuje 2. 9. uvést na Prime Video adaptaci Pána prstenů, ambiciózní televizní seriál Pán prstenů: Prsteny moci.

Práva na Pána prstenů jsou poměrně ožehavým problémem, protože část práv stále vlastní společnost Warner Bros, která je vlastníkem New Line Cinema, producenta populárních filmů Petera Jacksona. Dříve se firmy Saul Zaentz Co. a Warner Bros. nedokázaly dohodnout, na co má která práva.

Co se videoher týče, v současné době je ve vývoji pouze jedna, a to akční adventura The Lord of the Rings: Gollum od studia Daedalic Entertainment, které spolupracuje s Middle-earth Enterprises (mateřská společnost Saul Zaentz Co.), vlastníkem práv na Tolkienova literární díla.

Otázkou je, co videoherní série Middle-earth od Monolith Productions. Americké studio pod Warner Bros. v roce 2014 vytvořilo akční adventuru Middle-earth: Shadow of Mordor a o tři roky později na svět přivedlo pokračování s názvem Middle-earth: Shadow of War. Třetí díl zatím oznámen není, místo něho bylo loni představeno akční dobrodružství Wonder Woman.