Hacknutí serverů CD Projektu má dohru. Zdrojové kódy Cyberpunku 2077 a Zaklínače 3 se objevily na internetu. Pocházejí z úspěšného útoku ze začátku letošního roku, kdy hackeři získali zmíněné zdrojové kódy a všechny dokumenty polské společnosti. Ty se týkají účetnictví, administrativy, právní stránky i vztahů s investory.

Přitom před pár měsíci se zdálo, že vývojáři budou mít klid. Ukradnutá data někdo koupil v aukci na dark webu, když předložil „uspokojivou nabídku“ poté, co CD Projekt odmítl zaplatit. Jak se ale nyní ukázalo, dotyčný měl nejspíš na data pouze časovou exkluzivitu.

Hackerská skupina nyní využila data CD Projektu k propagaci svého nového webu, který má sloužit jako platforma pro nezávislé úniky. Informace mají být postupně zveřejněny. Už nyní si ale zájemci mohou archivy stáhnout. Jsou ale zaheslovány. Za odemčení každého archivu je nutné zaplatit 10 tisíc dolarů v kryptoměně. Poté si s ním dotyčný může dělat vše, co uzná za vhodné. Tuhle část hackeři nazývají charitativní sbírkou.

Skupina tvrdí, že má přístup k assetům a zdrojovým kódům her Thronebreaker, Zaklínač 3, Zaklínač 3 RTX (next-gen verze) a Cyberpunk 2077. Na důkaz toho skupina nabídla zdarma vývojářské nástroje pro PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox Series X/S a Nintendo Switch.

Pro CD Projekt tento únik představuje velký problém. Současně se ale hackerká skupina dušuje, že nebude zveřejňovat ani nikomu prodávat citlivé osobní informace jednotlivých členů studia a investorů, firemní zprávy, NDA smlouvy a další dokumenty. Budou ale sdíleny s nespecifikovanými médii.

Podle všeho někdo 10 tisíc dolarů zaplatil a potvrdil pravost zašifrovaných archivů. Na internetu se dokonce objevují záběry z rané verze Cyberpunku 2077, které vytvořili vývojáři. Ty byly dle všeho vytvořeny pro zábavu, jsou humorné a ukazují například chybu NPC postavy, která se válí po podlaze v doprovodu hudby ze seriálu Akta X. Na dalších záběrech je například vidět NPC s kuřecí hlavou.