Zástupci společnosti Sony na podzim 2019 slibovali, že detailní informace o konzoli PlayStation 5 budou prezentovány v roce 2020. Mezitím jsme se ale z různých úniků a registrací patentů dozvěděli dost detailů a vše završily fotografie údajného devkitu, který odpovídal předešlým patentům.

Na vývojovou verzi PS5 se podíváme i dnes. Na internetu se objevily fotografie prototypu. Pochlubil se jimi zaměstnanec úklidové firmy. Vidíme, že devkit není nikterak velký a jeho design ve stylu písmene V umožňuje na konzoli postavit monitor. Tvůrci her tak mohou ušetřit místo na pracovním stole a nenarušují cirkulaci vzduchu. Vidíme rovněž novou verzi ovladače. DualShock 5 se od současné verze moc neliší. Všímáme si silnějšího gripu, menších analogů a vystouplého dotykového panelu. Už dlouho se spekuluje, že gamepad nebude mít podsvícenou lištu, což by výrazně prodloužilo výdrž baterie. To ale nyní není možné ověřit.

Podle Sony nás má nový DualShock více ponořit do hry a zprostředkovat lepší zážitek, a to díky lepším vibracím a adaptivním triggerům. Zejména od nové technologie pro vibrace si Sony hodně slibuje a věří v takovou menší revoluci, kdy technologii “rumble” nahradí „hmatová zpětná vazba“. Díky ní přes vibrace ovladače pocítíte intenzivněji náraz do zdi v závodním autě a budete cítit i různé textury. Vibrace vám mají zprostředkovat běh po trávě nebo brodění se v bahně.

Upozorním, že devkit je vývojová verze konzole, která nemusí mít s finálním vzhledem nic společného. U předešlých generací konzolí vypadaly devkity jako velké hranaté krabice. Tentokrát se Sony rozhodla pro neobvyklý design, jenž může být v určité míře využit. Možná se na konzoli PlayStation 5 podíváme oficiálně již dneska v noci. Sony totiž na modrém pozadí láká na odhalení jedinečné vize budoucnosti na mezinárodním veletrhu CES 2020. Tato vize budoucnosti nás má zahltit pocity a emocemi díky nevídanému spojení kreativity a technologie.

Tisková konference Sony na veletrhu CES 2020 se uskuteční 7. ledna/januára 2020 ve dvě ráno našeho času. Odhalení PS5 v úterý v noci by se shodovalo se zprávou, že předobjednávky PlayStationu 5 odstartují v březnu/marci. Navíc Sony by neměla dlouho vyčkávat, když Microsoft svůj Xbox Series X odhalil nečekaně v prosinci/decembru na The Game Awards 2019.

Pokud vás zajímá, jak to bude se zpětnou kompatibilitou, tak jeden ze zdrojů uvádí plnohodnotnou podporu z předchozími generacemi PlayStationu, a to pomocí funkce Remastering Engine. To má být nová technologie, která se postará o speciální režim GPU, aby PS5 dokázala zapnout nejen hry z PS4, ale také z PS3, PS2 a prvního PlayStationu. Současně se má systém automaticky postarat o využití extra výkonu u her, tedy stejně jako Xbox Series X a Xbox One X.

Přečtěte si další články o PS5: