Na víkend jsme si připravili řadu novinek ze světa technologií. Karta RTX 3060 se začala prodávat, konzole Xbox i PlayStation zažily výpadky služeb, nadcházející Android 12 se ukázal na uniklých fotografiích a další zajímavosti.

Přečtěte si také: Sony vyšetřuje únik informací o PlayStation 5 Pro a Xbox má tajemný dev kit

ZAČÁTEK PRODEJŮ GEFORCE RTX 3060

Nejlevnější karta série GeForce RTX 30 od NVIDIE zamířila tento týden do obchodů. Podle očekávání se po ní jen zaprášilo, dostupná byla jen pár sekund od začátku prodeje. Nová karta série přinese 12 GB GDDR6X VRAM a od zbytku série si zachová funkce jako ray tracing nebo DLSS. Více jsme psali zde.

ANDROID 12 PŘINESE ŘADU ZMĚN

Nová aktualizace operačního systému pro naše mobilní zařízení se blíží a s tím přichází i řada úniků a spekulací. Android 12 je totiž podle všeho za dveřmi.

Asi nejvýraznější novotou bude pozměnění uživatelského prostředí, dostane více zaoblenou grafiku. Přijít by mohl také systém témat postavený na paletě několika barev, ke kterým by se mohli řídit následně i vývojáři aplikací.

Nová aktualizace by také měla dostat další widgety, vylepšení bezpečnosti a vylepšení multitaskingu.

Android ale jedno vylepšení už dostal; vývojáři aplikací monitorujících spánek mají teď novou API, která ke koncovému uživateli přinese znatelná vylepšení.

NINTENDO SWITCH PRO NEJSPÍŠ PŘINESE DLSS OD NVIDIE

O pravděpodobně chystané konzoli od Nintenda jsme slyšeli už vícekrát, naposledy když přišly informace o tom, že bude podporovat 4K. Nové leaky přináší další detaily.

Switch PRO by měl využívat technologii DLSS od NVIDIE, aby dosáhl vysokého rozlišení s menší námahou na zařízení. Více jsme psali v článku.

FRAMEWORK PŘICHÁZÍ S MODULÁRNÍM LAPTOPEM

Notebooky jsou v současnosti často zapečetěné krabičky s téměř nulovou možností opravy majitelem, Apple tady může být skvělým příkladem. Framework plánuje prodávat takový notebook, který si mohou uživatelé sami nakonfigurovat a jednotlivé části vyměňovat.

Framework Laptop bude mít vyměnitelné porty, baterii, ale i paměti RAM. Jeho základní model s 13,5palcovou obrazovkou a tloušťkou 15,9 mm s sebou ponese WiFi 6, jedenáctou generaci procesoru Intel, až 64 GB operační paměti a až 4 TB té běžné.

Ačkoli na papíře vypadá notebook slibně, podobné pokusy o modulární zařízení v minulosti neuspěly. Uvidíme, jak na tom bude tohle zařízení.

BIDENOVA ADMINISTRACE SE POKUSÍ PŘEDEJÍT PROBLÉMŮM JAKO NEDOSTATEK PS5

Administrace Joe Bidena prověřit dovozní řetězce, které souvisejí i s nedostatkem konzolí PlayStation 5 a Xbox Series. Šetření sice neukončí současný problém, měl by ale takovýmto problémům v budoucnosti předcházet.

OHEBNÝ GOOGLE PIXEL PŘIJDE MOŽNÁ UŽ TENTO ROK

O příchodu ohebného Pixelu se spekuluje už delší dobu, podle leakera Jona Prossera se na telefonu opravdu pracuje. Spekulace také naznačují, že bychom se mohli telefonu dočkat už tento rok.

Kategorii ohebných telefonů zatím s přehledem vede Samsung, a tak uvidíme, zda se mu Google stane reálnou konkurencí.

VÝPADEK SÍTÍ XBOXU A PLAYSTATIONU

Za posledních sedm dní si obě hlavní firmy na trhu s konzolemi prodělaly výpadky. Sítě PlayStationu byly celosvětově nefunkční asi na hodinu, ale částečné výpadky trvaly pravděpodobně ještě déle.

Podobný problém mohli zažít i uživatelé Xboxu, jehož servery ve čtvrtek na pět hodin nefungovaly. Uživatelé Xbox Live se nemohli přihlásit do svých účtů, to ve finále znamenalo nemožnost hrát některé hry.