Mobilní AR projekt The Witcher: Monster Slayer od studia Spokko, jež patří do rodiny polského CD Projektu, na sebe při vydání během loňského léta strhával docela velkou pozornost. Co jiného také čekat od hry, kterou bychom mohli nejlépe popsat jako Pokémon Go na zaklínačský způsob. A ty technické problémy při startu, kvůli nimž třeba vaše postava ihned skočila na nejvyšší úroveň, určitě také udělaly své. Přestože se ale titul poměrně rychle ustálil a tvůrci jej nadále podporovali, zájem mnoha hráčů jako kdyby poměrně rychle ochabl. A nyní tento zdánlivý nezájem dosáhl fáze, kdy se už autorům další provoz a podpora jednoduše nevyplatí.

Vývojáři ze studia Spokko na sociálních sítích i ve zprávách uvnitř samotné hry oznámili, že 30. června/júna 2023 zcela vypnou herní servery, takže už si The Witcher: Monster Slayer nezahrajete ani v případě, že si aplikaci necháte ve svém mobilní telefonu. Už 31. ledna/januára navíc dojde k deaktivaci transakcí s využitím reálných peněz a od tohoto dne si noví zájemci nebudou moci Zaklínače v augmentované realitě stáhnout ani z Apple App Storu, ani z obchodu Google Play. Do okamžiku vypnutí serveru ale budete moci nadále využívat a utrácet virtuální měnu získávanou během hraní.

S ohledem na tohle všechno nejspíš nepřekvapí, že po 31. lednu nepřijde žádný další nový obsah. Monstra, úkoly, zbroje, časově omezené nebo denní úkoly a aktivity, nic z toho už zkrátka nebude rozšiřováno. Už ode dneška dokonce platí, že se nepočítá s žádnými novými herními prvky či technickými vylepšeními, což přeloženo do lidské řeči zřejmě znamená omezení technické podpory na absolutní minimum, protože tvůrci v nově zveřejněném přehledu častých otázek a odpovědí nabádají všechny hráče, kteří ještě narazí na nějaký problém, ke kontaktování zákaznické podpory. Jen prý musí počítat s tím, že možná budou na odpověď čekat déle než obvykle.

Ukončení provozu hry The Witcher: Monster Slayer má přitom nejen finanční, ale také organizační důvody. Jde o důsledek nedávných změn v dlouhodobé produktové strategii skupiny CD Projektu a snah zavést určité strukturální změny. S tím souvisí také skutečnost, že tým Spokko bude asimilován do samotného CD Projektu RED. Části zaměstnanců tak bude umožněno přidat se k vývoji různých projektů studia, které aktuálně chystá třeba novou trilogii Zaklínače nebo pokračování Cyberpunku 2077, zatímco jiní zaměstnanci budou propuštěni. Těm má ale společnost zajistit podmínky pro pokud možno hladkou a snadnou změnu zaměstnání.

Připomínáme, že v CD Projektu RED se také rozhodli ukončit obsahovou podporu zaklínačské karetní hry Gwent: The Witcher Card Game. Konec Gwentu je ale naštěstí alespoň ze stávajícího úhlu pohledu o něco příjemnější. Počínaje rokem 2024 už sice nedojde na žádný nový obsah, hra však bude stále v provozu a komunita má dokonce dostat možnost sama v budoucnu rozhodovat o změnách ve vyváženosti karet. Během celého příštího roku navíc v souvislosti s Gwentem ještě dojde na nějaké ty novinky, aktualizace a události. The Witcher: Monster Slayer bohužel takové štěstí nemá.