Když se řekne LEGO Star Wars a nadcházející hry, každému se nejspíš vybaví očekávaný, již několikrát odložený titul LEGO Star Wars: The Skywalker Saga, který nabídne možnost zakusit příběh všech devíti hlavních filmů Star Wars ságy v kostičkované podobě. Ve skutečnosti se však nemělo jednat o jedinou chystanou LEGO Star Wars hru, jelikož v září roku 2019 došlo k relativně tichému a nenápadnému odhalení mobilního, multiplayerového projektu LEGO Star Wars Battles. Minulý čas přitom na tomto místě používáme zcela záměrně, jelikož hra byla podobně tiše a nenápadně zrušena.

LEGO Star Wars Battles ve verzi pro iOS a Android jsme se měli původně dočkat již v průběhu roku 2020, nakonec však proběhl pouze omezený předčasný přístup pro vybrané regiony a hráče. A u něj také život celého projektu skončí. Jak informuje například server Brickfanatics.com, tito hráči se v posledních dnech mohli při spuštění hry setkat s oznámením vývojářů ze studia Playdemic o ukončení dalšího vývoje.

Přečtěte si také: LEGO Star Wars: The Skywalker Saga si na jaře nezahrajeme

„S lítostí oznamujeme, že LEGO Star Wars Battles končí. Hra již nebude k dispozici ke stažení a bude oficiálně uzavřena 1. července/júla. Počínaje dneškem již nebude možné ve hře nic zakoupit. Pokud máte nějakou herní měnu, nezapomeňte ji použít předtím, než hra přejde 1. července/júla do stavu offline. Chceme poděkovat všem hráčům, kteří hru podporovali, a doufáme, že se s vámi brzy setkáme v jedné ne tak předaleké galaxii.“

Oznámení zrušení LEGO Star Wars Battles proběhlo natolik tiše, že na oficiálním Star Wars webu o něm dosud není jediná zmínka a herní sekce webu nadále uvádí, že titul vyjde brzy na iOS a Android. Hra měla každopádně nabídnout možnost účastnit se na mobilních telefonech a tabletech multiplayerových bitev, v nichž se mohly střetnout postavy a figurky ze všech možných filmů a animovaných seriálů Star Wars. Ewok proti Tuskenovi, hejno porgů proti zástupu imperiálních stormtrooperů, Luke Skywalker versus Boba Fett, i na tyto kombinace tvůrci při původním oznámení hry lákali.

Vývojáři původně slibovali mobilní počin zaměřený na kompetitivní PvP souboje v reálném čase, sbírání postav, stavění obranných věží a typický LEGO humor. To všechno v klasickém prostředí opět vypůjčeném z filmů a seriálů, od mrazivé planety Hoth po tropický Scarif. Kromě postaviček bylo možné sbírat a posléze vylepšovat také vozidla, soudě dle prvních screenshotů inspirovaných řadou stavebnic známou jako Microfighters, a s tím vším vytvářet armády světlé i temné strany Síly.

Elitní postavy, mezi něž patří například Darth Vader, Yoda, Rey nebo Kylo Ren, se pak měly chlubit speciálními schopnostmi, které pomáhaly v boji, stejně jako specifické LEGO věže. Jejich účelem je bránit i zabírat území na mapě během postupu k nepřátelské základně, a tedy i k vítězství, dosaženého správnou kombinací vojáků, elitních postav a věží. A jelikož se jedná o mobilní hru, počítalo se samozřejmě s velkým vlivem mikrotransakcí, aby mohly peněženky a kreditní karty každého rodiče a fanouška LEGO Star Wars pořádně plakat. Tuto informaci byste pochopitelně v původním oznámení hledali marně.

Konkrétní důvod zrušení LEGO Star Wars Battles bohužel neznáme, v případě mobilních titulů, obzvlášť těch využívající značku LEGO a/nebo Star Wars, se však dočká dlouhé životnosti jen hrstka vyvolených kousků, takže tu nemáme vyloženě ojedinělý případ. Na LEGO Star Wars: The Skywalker Saga každopádně konec jeho mobilního kolegy nemá dle dostupných informací žádný vliv, přestože se YouTube plní množstvím senzacechtivých videí od panikařících fanoušků, kteří už delší dobu předpovídají, že kostičkovaná sága Skywalkerů dopadne stejně.

Bohužel stále nevíme, kdy se hry dočkáme. Dost možná ji však spolu s finálním datem vydání uvidíme v rámci letošní výstavy E3 na tiskové konferenci Warner Bros. Games, vydavatele LEGO Star Wars: The Skywalker Saga, která proběhne 13. 6. v zatím nespecifikovaný čas. Aktuálně však nemáme potvrzeno, že hru na této akci či kdykoliv během E3 skutečně uvidíme. V úvahu připadá také její přiblížení během nedávno oznámené akce LEGO CON, jež startuje 26. 6. v 18:00 našeho času. S jistotou můžeme počítat s novinkami ohledně stavebnic LEGO Star Wars, třeba ale dojde i na videohry.