Minecraft je ideálním příkladem hry, kde si každý může dělat to, co se mu zrovna líbí. Fantazii se zkrátka nekladou meze a je jen a pouze na nás hráčích, zda postavíme obří futuristický mrakodrap, středověké město anebo se vydáme na souboje s ostatními v režimu pro více hráčů. Je ale možné, že umělá inteligence časem převezme práci těch největších Minecraft kreativců?

Podle serveru Semafor předváděl Microsoft interní ukázku, na níž je zobrazeno, jak lze Minecraft ovládat pomocí příkazů, s nimiž pracuje „špičková“ umělá inteligence. Namísto toho, abychom zdlouhavě sháněli potřebné materiály ke stavbě vysněné budovy a pak strávili další hodiny samotnou realizací v hlavě vytvořených plánů, by teoreticky bylo možné pouze Minecraftu nakázat její vytvoření.

Semafor uvádí, že umělá inteligence odhalená v ukázce nebyla postavená na technologii Prometheus. Ta vznikla ve spolupráci se společností OpenAI, která stojí za ambiciózním projektem ChatGPT, a v současné době pohání chatbota nově integrovaného do vyhledávače Bing.

Microsoft údajně v brzké budoucnosti nehodlá nasadit umělou inteligenci do žádné z veřejnosti dostupných verzí, ale momentálně se dá krásně spekulovat o tom, jaké změny by tento krok učinil.

Jako hráči bychom se později mohli dočkat třeba možnosti komunikovat s hrou hlasově, čímž by bylo možné AI pečlivě navádět, aby stvořila námi vysněný produkt. Minecraft je totiž poměrně komplexní a existuje prakticky nekonečno možností, jak postavit určitý typ struktury.

Kdyby se navíc databáze znalostí umělé inteligence neustále rozšiřovala, bylo by možné tvořit mapy inspirované čerstvě vypuštěnými filmy, seriály či hrami s dosud nevídanou rychlostí. Osobně ale věřím tomu, že stejně jako v oblasti (herních) překladů bude lidská práce nenahraditelná a AI bude sloužit spíše jako prostředek, jak rychleji dosáhnout námi stanoveného cíle. Představa, že by si každý mohl vytvořit rozsáhlý svět inspirovaný svým oblíbeným fiktivním univerzem a pak si jej zahrát s kamarády, zní dle mého famózně.

Americký gigant prý dosud nezmínil žádné další plány na naložení s touto technologií. Teoreticky by se dalo očekávat rozšíření do dalších segmentů, kde působí, ale nic z toho zatím potvrzeno nebylo. Žádost o komentář podanou serverem Semafor odmítl.

Na závěr je nutné zmínit, že plány tohoto typu rozhodně nejsou novinkou. S něčím velice podobným přišla v červnu loňského roku již zmíněná výzkumná organizace OpenAI, která se pokusila o vytvoření neuronové sítě, jež by dovedla sama hrát Minecraft. Jako učební materiál použila 70 tisíc hodin herních videí.

Výsledný model byl údajně schopen vytvářet diamantové nástroje, což je proces, který hráčům Survival módu Minecraftu od prvního zrození v novém světě zabere kolem 20 minut. Problém mu ale nedělaly ani daleko základnější akce, jako například plavání, lov zvířat, jezení či takzvaný Pillar jumping neboli stavění se nahoru skákáním a pokládáním bloků pod sebe.

Co si o umělé inteligenci v Minecraftu myslíte vy? Dejte nám vědět do komentářů.