Včera odpoledne po 17. hodině společnost Bethesda zahájila dlouho očekávanou migraci knihovny Bethesda.net Launcheru, jehož provoz bude v následujících týdnech ukončen, na Steam. Pokud tedy vlastníte hry od Bethesdy, které jste dosud mohli hrát jen přes dlouhodobě zanedbávaný launcher, stačí navštívit příslušnou stránku a po přihlášení k účtu Bethesdy zahájit samotný transfer.

Převod vyžaduje spárování účtu Bethesdy s vaším aktuálním účtem na Steamu. Pokud jste již oba profily spojili v minulosti, celý proces je poměrně přímočarý, ačkoliv jeho dokončení může trvat i několik desítek minut. Stačí tedy postupovat dle instrukcí, chvíli vyčkat a zanedlouho byste již měli mít všechny placené hry, které v rámci Bethesda.net Launcheru vlastníte, k dispozici na Steamu.

Bethesda připravila také přehled instrukcí pro přesun uložených pozic. Ve většině případů není třeba žádná akce, případně postačí přesunout soubory uložených pozic do jiné složky, jsou tu ale dvě výjimky. DOOM Eternal vyžaduje upload uložených pozic na Steam Cloud, což není tak úplně triviální proces, takže je třeba využít příslušný nástroj. Oproti tomu v případě kooperativní střílečky Wolfenstein: Youngblood není přesun vašeho postupu možný, protože data profilu vytvořeného ve verzi hry, která je určená pro Bethesda.net Launcher, podle všeho nejsou vůbec kompatibilní s verzí dostupnou na Steamu. Na druhou stranu, Wolfenstein: Youngblood je asi nejhorší hra, jakou Bethesda v posledních letech vydala, přinejmenším jde rozhodně o nejhoršího Wolfensteina, takže ztráta postupu v tomto případě nemusí být na škodu. Na tenhle paskvil je zkrátka lepší zcela zapomenout.

Jak už to tak ale bývá, celý proces migrace není úplně bez chyb. Při pokusu o nové spárování vašeho účtu Bethesdy s profilem na Steamu můžete narazit na chybovou hlášku. Ta zpravidla souvisí s faktem, že v minulosti byl váš účet na Steamu spárován s jiným účtem Bethesdy, než k jakému se aktuálně přihlašujete, proto je třeba vše dohledat a účty nejprve odpojit. V některých regionech se navíc nemohou převést určité tituly. Hráči hlásí například problémy při transferu Quake 3 Areny na území Německa. Jinak by se vám mimochodem všechny hry, které bylo možné v minulosti získat i zdarma v rámci různých promo akcí, měly v pořádku přesunout. Platí to o titulech Quake, Quake 2, Fallout, Fallout 2, Fallout: Tactics a The Elder Scrolls III: Morrowind.

Objevují se také problémy při přesunu určitých edic, třeba v případě střílečky RAGE 2. I když vlastníte Deluxe edici, během procesu migrace se vždy dozvíte, že byla přesunuta pouze standardní edice. To jsme zažili i my, v knihovně na Steamu se nám však přesto v pořádku objevily DLC související s obsahem Deluxe edice a dokonce s bonusem za předobjednávku. Někteří hráči ale podle všeho takové štěstí neměli, takže nezbývá než kontaktovat podporu Bethesdy. Její zaměstnanci teď mají nepochybně o práci a zábavu postaráno.

Dle očekávání také platí, že i když si všechny hry i uložené pozice zdárně přesunete, měli byste zapomenout na automatické odemčení achievementů na Steamu. Některé se mohou po načtení uložených pozic odemknout, vždy jde však o manuální proces, kdy je třeba načíst správný save ve správném stavu. Proto je obvykle třeba připravit se na nutnost znovu achievementy odemknout opětovným hraním dané hry.

Po dokončení migrace se vám navíc v knihovně automaticky neobjeví bezplatné hry. To se týká nejen titulů jako Fallout Shelter, The Elder Scrolls: Legends nebo Quake Champions, které jsou na Steamu k dispozici řadu let, ale i her The Elder Scrolls: Arena, The Elder Scrolls II: Daggerfall a Wolfenstein: Enemy Territory, jež dosud nebyly na Steamu k dispozici. O jejich příchodu jsme vás nedávno informovali a v rámci klienta od Valve jsou k dostání už několik dnů. Jestli o ně máte zájem, musíte si je vyhledat v obchodě a ručně přidat do knihovny.

Dobrá zpráva alespoň je, že všechny tyto hry jsou stále zdarma a samozřejmě si je může přidat do knihovny každý uživatel Steamu, nezávisle na jakékoliv migraci Bethesda.net Launcheru. Zdarma dostupné jsou na Steamu také modovací nástroje pro Fallout 4 a The Elder Scrolls V: Skyrim Special Edition, ty jsou však ukryté v nabídce nástrojů.

Za zmínku stojí ještě případ jménem DOOM 3. Už pár let je v rámci Bethesda.net Launcheru k dispozici zvláštní verze, která je v podstatě DOOMem 3 vyříznutým z kompilace DOOM 3: BFG Edition z roku 2012. Jmenuje se tedy stejně jako slavný originál z roku 2004, obsahuje ale vylepšení i obsah z BFG edice. A navíc umožňuje spárování s účtem Bethesdy, abyste získali příslušný skin pro DOOM Eternal. Pokud tuto verzi vlastníte, po přesunu se vám objeví na Steamu pod názvem DOOM 3: Bethesda.net Edition. Takže jestli vlastníte i originál a BFG edici, v knihovně teď můžete mít hned tři různé verze DOOMu 3. A to se vyplatí.

Pokud nepatříte mezi příznivce GOG.com, můžete si navíc na Steamu nově koupit pozapomenuté projekty An Elder Scrolls Legend: Battlespire a The Elder Scrolls Adventures: Redguard. Někteří hráči dokonce hlásí, že Redguard ve verzi pro Steam funguje lépe než verze, která je už roky k dostání přes GOG.com, což je velmi vzácný jev, protože téměř vždy tomu bývá naopak. Oproti tomu Arena a Daggerfall jsou i na Steamu v provozu jen zásluhou DOSBoxu, takže jestli chcete první díly ságy The Elder Scrolls hrát v ucházející, modernější podobě, připravte se na nutnost poohlédnout se po modech.