Sony u regulačních úřadů bije na poplach, vyzdvihuje Call of Duty do nebes a poukazuje na velké oslabení konkurence. To vše s cílem zastavit akvizici Activisionu Blizzard společností Microsoft za téměř 69 miliard dolarů. Jednotlivé trhy neberou spojení Xboxu s vydavatelem Call of Duty na lehkou váhu a vše detailně prošetřují.

Zprvu se mohlo zdát, že úředníci jsou nakloněni na stranu Sony s PlayStationem. Teď to ale vypadá, že misky vah se přiklánějí více a více ke schválení akvizice. Je o tom přesvědčen analytik Piers Harding-Rolls z Ampere Analysis, jenž proces bedlivě sleduje.

Jeho názoru dává za pravdu aktualizace od britského Úřadu pro hospodářskou soutěž a trhy (zkráceně CMA). V předběžném závěru CMA dospěla k názoru, že akvizice nepovede k podstatnému snížení hospodářské soutěže v souvislosti s hraním konzolových her ve Spojeném království. Nové důkazy poukazují na to, že exkluzivita Call of Duty pro ekosystém Microsoftu (vynechání hry na PlayStationu) by byla výrazně ztrátová. Dle CMA má být Microsoft nadále motivován vydávat Call of Duty na PlayStation.

Teď bude důležité, jak CMA rozhodne v souvislosti s cloudovými herními službami. Tady by to ale taky nemusel být velký problém, Microsoft už udělal ústupek a podepsal smlouvu s Nvidií. Ta garantuje, že Call of Duty bude po dobu 10 let dostupné v GeForce Now. Stejnou smlouvu má i Nintendo.

Každopádně, Microsoft je nadále připraven spolupracovat s CMA, aby vyřešil další obavy. Už teď se měly podle analytiků zvýšit šance na schválení akvizice z 50 na 70 procent. Wall Street uvádí 60% šanci na uzavření obchodu, což je 10% nárůst po komentáři CMA.

Kde si může Microsoft a Activision Blizzard odškrtnout políčko, tak to je Japonsko. Tamní úřad neshledal, že by transakce poškodila hospodářskou soutěž a nepředpokládá zásadní negativní dopad na hospodářskou soutěž v odvětví videoher.

PROBLÉM PRO SONY V JAPONSKU

Tato zpráva přichází v době, kdy je na stole vyšetřování protisoutěžní taktiky Sony v Japonsku od amerického Kongresu. Sony se má na domácím trhu dopouštět protisoutěžního jednání na úkor Xboxu. Sony má záměrně uzavírat exkluzivní dohody s vydavateli třetích stran, které mají zajistit, aby se Xbox v Japonsku neprosadil.

Podle amerických politiků má Sony ovládat 98 % trhu s high-end konzolemi v Japonsku a smlouvami de facto blokovat americké společnosti, což by mohlo porušovat obchodní dohody mezi USA a Japonskem. Problémem mohou být zejména smlouvy se Square Enix a Konami, které neumožňují vydat Final Fantasy XVI, Final Fantasy VII Remake nebo Silent Hill 2 Remake na Xbox.

Microsoft se k tomuto vyšetřování staví příznivě a přes mluvčího Davida Cuddyho vzkázal, že taktiky Sony si zaslouží diskusi a vyšetřování, které zajistí rovnost ve videoherním průmyslu. Podle serveru Axios už měl tým Microsoftu pro vládní záležitosti jednat se členy Kongresu. Sony se nevyjádřila.