V první evropské zemi zaplatí zákazníci za Xbox Series X a Xbox Series S vyšší cenu. Microsoft zdražuje své konzole nové generace ve Švédsku. Před necelým měsícem stejný krok učinil v Japonsku.

Hráči nyní za Xbox Series X zaplatí 6 195 švédských korun (v přepočtu 13 289 Kč) místo 5 695 švédských korun (12 217 Kč). U Xboxu Series S se cena mění z 3 595 švédských korun (7 712 Kč) na 3 894 švédských korun (8353 Kč), informuje Gaming Deputy.

U nás se Xbox Series X prodává za 13 499 Kč a Xbox Series S zase za 6 990 Kč. Pokud bude Microsoft zdražovat také u nás, očekává se o cca 1000 Kč více, respektive 50 eur na Slovensku.

Když Microsoft zvedal koncem ledna cenu v Japonsku o 50 dolarů/eur, tak zástupci pro místní Famitsu uvedli: „Pravidelně vyhodnocujeme dopad místních cen, abychom zachovali přiměřenou konzistenci napříč regiony. Tato cenová revize se dotýká našich zákazníků a bylo těžké ji učinit, ale i nadále budeme poskytovat maximální zážitek z konzole Xbox, který naši zákazníci očekávají.“

V loňském roce se Phil Spencer, šéf herní divize Microsoftu, zaručil, že do konce roku 2022 nebudou navyšovat cenu, což také dodrželi. Co se ale stane v následujících měsících, tak to nedokázal zaručit a připustil, že může dojít ke zdražení.

„Myslím, že v určitém okamžiku budeme muset zvýšit ceny některých výrobků, ale když jsme šli do letošních Vánoc, považovali jsme za velmi důležité, aby ceny zůstaly stejné,“ komentoval situaci v říjnu minulého roku Spencer během WSJ Tech Live.

ZDRAŽENÍ HER

Od té doby Microsoft oznámil změnu cenovky u her. Redfall, Forza Motorsport a Starfield budou první hry společnosti, které se budou prodávat za 70 dolarů/eur (2099 Kč). Stejnou cenu má konkurenční Sony a většina vydavatelů. Jde o zdražení o 10 dolarů/eur.

Připomeňme, že v srpnu loňského roku se Sony z důvodu náročné globální ekonomické situace rozhodla zvýšit cenu PS5 v Evropě, na Středním východě, v Africe, Asii, Tichomoří, Latinské Americe a Kanadě o 50 dolarů/eur. Cenu nechala stejnou akorát ve Spojených státech.