Jedním z největších témat přechodu na nové generace konzolí jsou crossgenerační tituly. Těch je oznámena celá řada, doposud však není naprosto jisté, jestli je hráči budou muset kupovat zvlášť pro každou generaci, či se nad námi vývojáři slitují a připraví bezplatnou verzi na nové generace pro všechny majitele her na generaci končící. Microsoft, jak se zdá, v tom má jasno. Dle zpráv od magazínů VideoGamesChronicle a GamesIndustry.biz totiž americká společnost po vývojářích a vydavatelích vyžaduje, aby tento přechod byl pro hráče bezplatný

Jednou z takových možností, kterou Microsoft předkládá, je funkce Smart Delivery. Pokud se vývojáři rozhodnou takovou možnost využít, systém u her rozpozná, na jaké konzoli se nacházíte a nainstaluje tak správná data společně s uloženými pozicemi. Pokud tak máte rozehranou kampaň například u Gears 5 na Xbox One, ale pokračovat chcete na Xbox Serie X, systém bez problémů stáhne vylepšenou a optimalizovanou verzi a vy můžete pokračovat tam, kde jste skončili. 

Přečtěte si také: Microsoft potvrdil představení svých her pro Xbox Series X

Podporu této funkce byla již potvrzena pro tyto hry: Halo Infinite, Cyberpunk 2077, Assassin’s Creed Valhalla, Destiny 2, DiRT 5, Scarlet Nexus, Chorus, Vampire: The Masquerade - Bloodlines 2, Yakuza: Like a Dragon, The Ascent, Call of the Sea, Gears 5, Second Extinction, Metal: Hellslinger a Madden NFL 21.

Se svojí verzí bezplatného přechodu se zase prezentuje společnost EA Sports, která do něj zahrnuje i hry na konzolích PlayStation. Díky tzv. “Dual Entitlement” schématu budete moci u her jako FIFA 21 a Madden NFL 21 bezplatně přejít na nové generace. Je zde však háček, že budete muset zachovat platformu (pochopitelně) a rozhodnout se, jestli chcete vlastnit fyzickou nebo digitální kopii. V případě že si na svůj starý PlayStation 4 koupíte krabicovou verzi, ale PlayStation 5 pořídíte pouze v provedení pro digitální hry, máte smůlu.

Microsoft stále neučinil žádné prohlášení o povinnosti vývojářů zvolit cestu bezplatného přechodu. Není tak divu, že se objevují první vlaštovky, které si chtějí z této netradiční situace namastit kapsy. Prvním případem je NBA 2K21. Hra nebude podporovat žádnou z funkcí, zdá se tak, že si budete muset koupit dvě verze, nebo využít speciální Mamba Forever Edition za 2599 Kč, díky které později dostanete i kopii pro nové generace.

Jinými slovy, vývojáři stále mají možnost vydat Xbox One hru na Xbox Series X jako novou hru, ale nemohou upgrade pro Xbox One hru prodávat jako placené DLC.

Přečtěte si také: Hry optimalizované pro Xbox Series X cílí na 60 snímků za sekundu v rozlišení 4K

Co se konkurenční Sony týče, tak ta nemá žádný program. Několik vývojářů už ovšem potvrdilo bezplatný přechod z PS4 na PS5, například CD Projekt RED s Cyberpunkem 2077.

Xbox Series X dorazí na trh koncem letošního roku. Více článků o konzoli najdete zde.