Konec jedné éry. Microsoft kompletně ukončil výrobu všech konzolí Xbox One, zatímco konkurenční Sony chce pokračovat ve výrobě nových kusů PlayStationu 4 i v roce 2022.

O ukončení výroby verzí Xbox One X a Xbox One S bez optické mechaniky víme již delší dobu. Ovšem nyní společnost potvrdila, že na konci roku 2020 skončila výroba všech modelů konzolí Xbox One.

„Abychom se mohli soustředit na výrobu konzolí Xbox Series X/S, zastavili jsme koncem roku 2020 výrobu všech konzolí Xbox One,“ přiznala Cindy Walker z marketingového oddělení Xboxu pro server The Verge.

Společnost se tak rozhodla veškerou kapacitu výrobních linek věnovat nové generaci Xboxu a jak se dnes ukázalo, toto rozhodnutí se vyplatilo. Odhaduje se, že celkem se prodalo 12 milionů kusů Xboxu Series X/S, zatímco ve Velké Británii zažila tato dvojice rekordní měsíc. Ten dokonce překonal listopad 2020, kdy byly konzole uvedeny na trh. Velký zájem dokládá také šéf Xboxu, Phil Spencer prohlásil, že zájem o jejich konzole nikdy nebyl vyšší.

Zajímavá je situace u Sony. Podle neoficiálních zpráv má japonská společnost v úmyslu prodloužit životnost PlayStationu 4 a pokračovat ve výrobě konzolí i v letošním roce. Hlavním důvodem je nedostatek PS5, za níž může krize s polovodiči.

Vyšší počet vyrobených kusů má Sony umožnit vyjednat s továrnami lepší cenu, informovaly také zdroje agentury Bloomberg. Údajně má mít Sony v plánu vyrobit v průběhu letošního roku přibližně milion kusů PS4. Dosud se prodalo 116 milionů kusů.

Reklama na Xbox One s Kinectem