Zatím se kolem vydání budoucích her Bethesdy pro PlayStation jen lehce našlapovalo a nikdo ze zástupců Microsoftu ani Bethesdy nechtěl přímo říct, jak to bude. Akvizice za 7,5 miliardy dolarů je ale dokončena a ZeniMax Media s Bethesdou, osmi vývojovými studii a řadou známých a oblíbených herních značek se připojuje do rodiny Xbox Game Studios.

Phil Spencer, šéf herní divize Microsoftu, Bethesdu dnes řádně uvítal a promluvil o budoucích plánech. Dle jeho slov se akvizice soustředí na přinášení nových her exkluzivně do předplatného Xbox Game Pass. Budoucí tituly budou vydávány na platformách, kde je Game Pass dostupný - za předpokladu, že neexistují žádné smluvní závazky k vydání těchto her na jiných platformách.

To jinými slovy znamená, že pokud Sony neumožní spustit Game Pass na konzolích PlayStation, tak příznivci těchto konzolí se mohou s budoucími hrami od Bethesdy rozloučit. Nové díly sérií jako Dishonored, Doom, The Elder Scrolls, Fallout, Wolfenstein, Prey, The Evil Within nebo RAGE by na PS5 nemusely být vůbec k dispozici.

Otázkou je, co přesně Spencer myslet smluvními závazky, které podle něj mohou být i v budoucnu. Jak víme, Bethesda ještě před akvizicí uzavřela dohodu se Sony na časovou konzolovou exkluzivitu her Deathloop a Ghostwire: Tokyo pro PlayStation 5. Tyto hry vyjdou současně na PC a PS5, ale na Xbox Series X/S budou moci dorazit nejdříve rok po premiéře.

Stejně tak může mít Bethesda smluvní závazek se společností Lucasfilm, který se týká připravovaného dobrodružství na základě Indiany Jonese. Zapomenout nemůžeme na Starfield. Dříve se mluvilo, že Sony usilovala o časovou konzolovou exkluzivitu i pro tohle nové vesmírné dobrodružství od tvůrců série Fallout. Jak to dopadlo, to v současné době nevíme.

Co se týče her, které na jiných platformách již fungují, tak u nich se nic měnit nebude - to znamená nové aktualizace pro Fallout 76 i The Elder Scrolls: Online.

Na druhou stranu, Spencer mluvil také o dědictví nespecifikovaných her na jiných platformách. To by znamenalo, že nechce přetrhat poutou. Zbytek ukáže až čas.

Dnes Microsoft zároveň oznámil, že zítra bude Xbox Game Pass rozšířen o dvacet nejznámějších her Bethesdy. Tak se podívejte na seznam.