Microsoft se do světa her v posledních letech pouští plnou parou, s tím ale musel vyvinout i vlastní platformu pro stahování, která doteď třeba za Steamem výrazně zaostává.

To se alespoň z části změní, uživatelé Microsoft Store a Xbox Game Pass pro PC si nově budou moci jednoduše vybrat libovolnou složku, do níž hry nainstalují. Přibude také možnost hry volně v počítači přesouvat do složek, případně na disk podle vlastního výběru.

Funkci brzy dostanou k testování uživatelé registrovaní v programu Windows Insider.

Ačkoli Microsoft modifikace u některých her už podporoval, systémové povolení je stále velká věc. Microsoft hry ukládal do nelehko přístupné složky Windows, což bylo problémem hlavně, když jste chtěli hru přesunout na sekundární disk, nebo zabírala místo i po odinstalaci.

Společnost také nově dovolí hry zálohovat, verifikovat a opravovat, to jsou další funkce, které třeba Battle.net nebo Steam nabízí. Budete je moci i jednoduše přesunout na jiné místo v počítači.

Podle Microsoftu novinka přichází, aby předplatitelé Xbox Game Pass Ultimate provázela služba s širšími možnostmi a větší přívětivostí. Budou také pokračovat v práci na dalších funkcích.

„Kvůli skvělým PC hrám, jako jsou Back 4 Blood, Age of Empires IV, Forza Horizon 5 a Halo Infinite, které jsou v den vydání v rámci Game Passu k dispozici, jsme chtěli hráčům nabídnout více možností, jak si v aplikaci Xbox přizpůsobit své zážitky,“ říká Jason Beaumont z Microsoftu pro The Verge. Další informace prozradí později.

Na novinky se můžete podívat v novém videu. Očekává se, že do veřejné bety aktualizace vstoupí krátce před vydání Halo Infinite, u něhož bude multiplayer zdarma pro všechny. Singleplayer je zase součástí Game Passu.